Europa „riscă să moară” dacă nu regăsește idealurile părinților fondatori, ca ”solidaritatea”, a declarat vineri papa Francisc în fața celor 27 lideri ai UE reuniți la Vatican, transmite Agerpres, care citează AFP.
Suveranul pontif a afirmat că Europa trebuie să arate în continuare ”un drum de urmat”.
Cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a Tratatului de la Roma, liderii UE se întâlnesc în capitala Italiei, pe 25 martie, cu speranța creării unei viziuni pozitive asupra unei Uniuni aflată în fața unor multiple provocări. Cu o zi înainte, toti 27 l-au întâlnit pe Papa Francisc la Vatican.
”Orice corp care pierde sensul drumului său, orice corp căruia îi lipsește privirea spre înainte suferă mai întâi o regresie și în final riscă să moară”, a atras el atenția în somptuoasa Sala Regia a Palatul Apostolic.
Pentru papa Francisc, ”Europa își regăsește speranța în solidaritate care este, de asemenea, cel mai eficient antidot împotriva populismelor moderne”.
”Dacă unul suferă, toți suferă”, a continuat suveranul pontif. ”Așa că, astăzi, și noi plângem alături de Marea Britanie victimele atentatului care a lovit Londra în urmă cu două zile”, a adăugat el.
”Din contră, populismele prosperă pornind chiar de la egoism, care închide într-un cerc mic și sufocant”, a subliniat papa Francisc care s-a pronunțat pentru ”a începe din nou să gândim în mod european, pentru a evita pericolul unei uniformități gri care este triumful particularismului”.
”Europa își regăsește speranța atunci când nu se închide în teamă și falsă securitate”, a insistat el, reamintind latimotivul său cu privire la o ”identitate multiculturală”.
Cu ocazia semnării tratatelor fondatoare ale Comunității Economice Europene în urmă cu 60 de ani, ”importanța de a acționa pentru o Europă unită și deschisă era foarte clară”, a subliniat suveranul pontif, reamintind durerea resimțită de Europa pentru a dărâma zidul care o despărțea în două.
”Cu toate acestea, astăzi, amintirea acestei dureri s-a pierdut. S-a pierdut, de asemenea, conștientizarea tragediei familiilor despărțite. sărăcia și mizeria pe care această diviziune le-a provocat”, a insistat el.
Papa Francisc a reamintit nevoia de ”a dialoga” cu sutele de mii de migranți care ajung în UE. ”Nu ne putem mulțumi să gestionăm grava criză migratorie din acești ani ca și cum ar fi numai o problemă numerică, economică sau de securitate”, a adăugat el.
Europa trebuie, de asemenea, să se gândească la tineri — oferindu-le ”serioase perspective de educație, reale posibilități de inserție în pe piața muncii”—, precum și la familie — ”prima și fundamentala celulă a societății”.
Ea trebuie, totodată, ”să garanteze posibilitatea de a avea copii, fără teama de a nu-i putea întreține și să apere viața”, a mai spus papa Francisc.