marți

26 martie, 2024

9 martie, 2015

steinmeier la cotroceniDezvoltarea coordonatei politico-militare în relaţia româno-germană, interesul pentru minoritatea germană, sprijin pentru aderarea la Schengen – sunt mesajele transmise de ministrul de Externe german, Frank-Walter Steinmeier în timpul vizitei la Bucureşti.

Întâlnirea ministrului de externe german cu autoritățile române vine la doar două săptămâni după ce Klaus Iohannis a vizitat Berlinul, iar contactele dintre cele două țări catalizează relațiile României cu Germania, într-un context mai complicat decât cel în care Bucureștiul proclama, în urmă cu 10 ani, vestita ”axă” cu Londra și Washington-ul.

Temele vizitei au fost anunţate în avans, în interviul acordat de şeful diplomaţiei germane HotNews.ro:

  • Participarea la crearea în România a unor unităţi pentru integrarea forţelor NATO şi a unui comandament multinaţional de nivel divizie
  • Promovarea unui program de sprijinire a profesorilor din cadrul şcolilor minorităţii germane din România
  • Identificarea unor noi idei şi iniţiative de colaborare

Ministrul Steinmeier a arătat şi aspectele care au nevoie de îmbunătăţire: „ mai multă siguranţă juridică şi licitaţii publice echitabile, precum şi o administraţie eficientă, extinderea infrastructurii”, care determină decizia de investiţii germane în România.

Sprijin pentru Schengen, aprecierea progreselor pe MCV

Aderarea la Schengen, o temă de interes pentru opinia publică din România, a fost discutată în întâlnirea ministrului german cu omologul său român, Bogdan Aurescu.

„România acţionează deja ca un stat Schengen de facto, avem foarte multe realizări din punctul de vedere al întăririi spaţiului european împotriva migraţiei ilegale, împotriva altor tipuri de ameninţări. Aderarea la Spaţiul Schengen nu va face decât să ne crească eficienţa în acest tip de activitate şi evident că putem să dovedim aceste afirmaţii cu argumente concrete”, a afirmat ministrul Bogdan Aurescu.

Ministrul german a vorbit despre consensul care trebuie să existe la nivelul miniştrilor de Interne europeni pentru o astfel de decizie, miniştrii care vor decide paşii care trebuie făcuţi în continuare. În acest context a adus în discuţie şi MCV:


„Ştiu că nu numai în Bulgaria, ci şi aici în România eforturile făcute în ultimii ani au fost considerabil întărite. Ultimul raport al Comisiei Europene (raportul MCV – n.r.) evidenţiază progresele făcute mai ales în ceea ce priveşte consolidarea independenţei justiţiei şi acum miniştrii de interne trebuie să decidă următorii paşi. Suntem pregătiţi să sprijinim în mod deschis acest proces de discuţie”, a spus ministrul german.

Este un semnal evident că România se află pe drumul cel bun şi că va avea susţinerea Germaniei în Consiliul UE.

Vizita, în ochii analiștilor: aderarea cu frontierele aeriene – poate chiar din această vară

diaconescuFostul ministru de externe, Cristian Diaconescu (foto), a spus pentru cursdeguvernare.ro că sunt şanse mari pentru o aderare cu frontierele aeriene la Schengen în vara acestui an. Acesta atrage însă atenţia că există încă disfuncţionalităţi, legate de statul de drept, climatul politic, aspectele evaluate de MCV, care sunt luate în calcul de statele europene când iau o astfel de decizie.

Profesorul Valentin Naumescu ar citi declaraţiile oficialilor germani în cheia „optimismului moderat”. „Germania nu face promisiuni deşarte, dar sprijinul promis înseamnă sprijin, însă nu pot exista garanţii. Este o decizie care nu depinde exclusiv de Germania, însă Berlinul va sprijini România”, spune profesorul Naumescu despre mesajele oficialului german.

Acesta atrage atenţia asupra faptului că în Europa este o situaţie complexă. Optimismul moderat este specific german, dar este încurajator şi, în ciuda situaţiei complicate din UE, am putea prinde „o fereastră de oportunitate în vară sau în toamna acestui an”, a mai spus Valentin Naumescu.

Germania ar trebui să preia tema caracterului defensiv al scutului antirachetă

Fostul ministru Cristian Diaconescu afirmă că vizita de luni a şefului diplomaţiei germane, la câteva săptămâni de la vizita la Berlin a preşedintelui Klaus Iohannis, arată importanţa pe care o dă Germania unor state din vecinătatea Ucrainei.

Succesiunea vizitelor oficialilor celor două ţări este semnificativă şi benefică, spune fostul ministru. „Mi-aş dori însă ca discuţiile să nu se limiteze la tema Ucraina şi la modul în care se raportează România la asta. Este important ca în dialogul Germaniei cu Rusia să fie prezente şi temele de securitate regională, temele importante pentru România, Polonia şi statele baltice”, a spus Cristian Diaconescu.

Iar una dintre aceste teme ale României ar fi sublinierea rolului defensiv al scutului antirachetă, crede fostul ministru. În ciuda asigurărilor care s-au dat de la Washington Rusiei, „din zona europeană nu au venit lămuriri”, remarcă Cristian Diaconescu, lăsând să se înţeleagă că ar fi nevoie ca Germania să preia această temă.

valentin-naumescuȘi profesorul Valentin Naumescu (foto)subliniază legătura acestei vizite cu cea făcută de Klaus Iohannis la Berlin.

Relaţia cu Germania intră în cea mai bună perioadă a sa, pentru că noi nu am avut de-a lungul anilor o relaţie foarte bună, am avut cel mult o relaţie normală”, adaugă Valentin Naumescu.

Însă Klaus Iohannis nu va putea face totul, atrage acesta atenţia, dialogul politic la nivel înalt este foarte important, însă nu este suficient.

„În sistemul actual, foarte multe lucruri vor depinde de guvern, de autorităţile locale, din perspectiva funcţiei sale de preşedinte Klaus Iohannis nu va putea controla totul. Sunt multe lucruri ce trebuie făcute pentru o relaţie excelentă şi profundă”, spune profesorul Naumescu.

Însă Germania va fi atentă, iar ministrul Steinmeier a transmis deja aceste semnale, şi la credibilitatea structurilor guvernamentale, la combaterea corupţiei, la siguranţa şi stabilitatea legislativă.

Vorbind despre lucruri asupra cărora autorităţile române trebuie să fie atente, profesorul Radu Carp aduce în discuţie elemente care ţin de climatul economic, importante pentru potenţialii investitori germani în România: achiziţiile publice, a căror legislaţie este acum în curs de formulare, transparenţa licitaţiilor, probleme semnalate de oamenii de afaceri germani care activează în România.

Dimensiunea nouă a relaţiei româno-germane:  cooperarea militară

„Faptul că apar poziţiile exprimate public multe elemente ce ţin de domeniul politico-militar are o semnificaţie aparte. În general, tematica politico-militară nu figura pe agenda reprezentanţilor germani, dominată de problematica economică”, remarcă fostul ministru Cristian Diaconescu.

Acest nou element al relaţiei bilaterale, proiecte comune politico-militare reprezintă „un lucru încurajator”.

Dincolo de aspectele de descurajare de natură militară, este important mesajul pe care îl transmite o astfel de colaborare celor tentaţi să încalce dreptul internaţional. Arată astfel că nu doar SUA sunt loiale angajalentelor de securitate faţă de România, dar şi Germania – cea mai puternică ţară europeană – se alătură mesajelor de securitate”, subliniază Cristian Diaconescu.

Ministrul Frank-Walter Steinmeier a afirmat, în interviul acordat HotNews.ro, că Germania este pregătită să participe la crearea în România a unor unităţi pentru integrarea forţelor NATO şi a unui comandament multinaţional de nivel divizie.

Această nouă coordonată este şi rezultatul unei noi filosofii militare la Berlin. Ministrul Apărării, Ursula von der Leyen a anunţat luna trecută o nouă strategie de securitate: ”Noua strategie înseamnă că armata germană se va concentra în viitor nu numai pe misiuni în regiuni îndepărtate, ca de exemplu Afghanistan, ci va deveni mai implicată în întărirea apărării NATO, a spus ministrul german.

În acest context, subliniază profesorul Radu Carp, Germania „vede în România un partener de încredere în regiune”.

Berlinul va investi mult, din punct de vedere strategic, în România, în relaţia bilaterală cu România.”, afirmă, la rândul său, şi Valentin Naumescu.

Importanţa sprijinirii minorităţii germane

radu carpVizita ministrului de externe german arată, potrivit profesorului Radu Carp (foto), politica de sprijin pe care Germania o oferă etnicilor săi din afara graniţelor.

Frank-Walter Steinmeier participă la Sibiu la aniversarea a 25 de ani a Forumului Democrat al Germanilor din România.

„Este un proiect de anvergură, de sprijin pentru profesorii de limba germană în şcolile noastre, statul german oferă un supliment financiar pentru salarizarea acestora. Este o cerere foarte mare în şcoli pentru limba germană, dar oferta este foarte redusă, chiar şi în zonele în care au trăit, tradiţional, etnicii germani”, remarcă profesorul Carp.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: