marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 mai, 2012

Cancelarul german Angela Merkel l-a contactat pe noul preşedinte francez François Hollande duminică seara, invitându-l la Berlin, în ciuda faptului că Merkel a militat pentru rivalul lui Hollande în timpul campaniei electorale, scrie The Local.

Merkel, care a solicitat în mod public pentru ca Nicolas Sarkozy, colegul ei conservator, să câştige alegerile, l-a sunat pe Hollande ca să-l felicite, subliniind importanţa relaţiilor franco-germane strânse pentru Europa.

„Cancelarul l-a invitat pe preşedintele francez nou ales, François Hollande, să vină la Berlin cât mai curând posibil după intrarea sa în funcţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Merkel, Steffen Seibert, într-o scurtă declaraţie în urma apelului telefonic.


„Amândoi au fost de acord despre cât de importante sunt relaţiile franco-germane strânse şi s-au asigurat reciproc că vor să depună eforturi pentru o cooperare bună şi de încredere”, a adăugat Seibert.

Declaraţia nu a dat nicio dată pentru o posibilă întâlnire a celor doi, dar investirea lui Hollande ca nou preşedinte al Republicii este aşteptată pe 15 mai.

Directorul de campanie al lui Hollande, Pierre Moscovici, a spus anterior că noul lider al Franţei va răspunde la invitaţie „repede după inaugurarea sa”.

Duminică, ministrul de Externe Guido Westerwelle, a salutat alegerea lui Hollande ca fiind un „eveniment istoric”.


Vorbind cu reporterii la Ambasada Franţei de la Berlin, Westerwelle a încercat să calmeze temerile conform cărora o schimbare de putere de la Paris ar pune frane în ceea ce priveşte motorul franco-german care a condus Europa prin criză.

„Vom lucra împreună la un pact de creştere” pentru economia europeană, a spus Westerwelle, referindu-se la o temă cheie de campanie pentru Hollande şi care a iritat Berlinul, punând accentul mai mult pe măsura de austeritate ca o cale de ieşire din criză.

El a mai spus că aşteaptă cu interes un „parteneriat strâns” între cele două naţiuni şi este „convins că prietenia franco-germană va fi consolidată şi mai mult”, a declarat Westerwelle, adăugând că Europa a fost cea mai eficientă atunci când cele două mari economii puternice au stat împreună.

Angela Merkel a clarificat, într-o conferinţă de presă organizată luni, că, din perspectiva germană, nu va exista o renegociere a tratatului bugetar încheiat între statele membre UE. „Noi în Germania, precum şi eu personal, considerăm că pactul fiscal nu este negociabil. A fost negociat şi semnat de 25 de ţări”, a precizat cancelarul german.

Francois Hollande a criticat în repetate politica de austeritate promovata de Germania ca modalitate de control a crizei datoriilor suverane şi a cerut politici de creştere economică.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: