joi

18 aprilie, 2024

7 mai, 2012

Cancelarul german Angela Merkel l-a contactat pe noul preşedinte francez François Hollande duminică seara, invitându-l la Berlin, în ciuda faptului că Merkel a militat pentru rivalul lui Hollande în timpul campaniei electorale, scrie The Local.

Merkel, care a solicitat în mod public pentru ca Nicolas Sarkozy, colegul ei conservator, să câştige alegerile, l-a sunat pe Hollande ca să-l felicite, subliniind importanţa relaţiilor franco-germane strânse pentru Europa.

„Cancelarul l-a invitat pe preşedintele francez nou ales, François Hollande, să vină la Berlin cât mai curând posibil după intrarea sa în funcţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Merkel, Steffen Seibert, într-o scurtă declaraţie în urma apelului telefonic.


„Amândoi au fost de acord despre cât de importante sunt relaţiile franco-germane strânse şi s-au asigurat reciproc că vor să depună eforturi pentru o cooperare bună şi de încredere”, a adăugat Seibert.

Declaraţia nu a dat nicio dată pentru o posibilă întâlnire a celor doi, dar investirea lui Hollande ca nou preşedinte al Republicii este aşteptată pe 15 mai.

Directorul de campanie al lui Hollande, Pierre Moscovici, a spus anterior că noul lider al Franţei va răspunde la invitaţie „repede după inaugurarea sa”.

Duminică, ministrul de Externe Guido Westerwelle, a salutat alegerea lui Hollande ca fiind un „eveniment istoric”.


Vorbind cu reporterii la Ambasada Franţei de la Berlin, Westerwelle a încercat să calmeze temerile conform cărora o schimbare de putere de la Paris ar pune frane în ceea ce priveşte motorul franco-german care a condus Europa prin criză.

„Vom lucra împreună la un pact de creştere” pentru economia europeană, a spus Westerwelle, referindu-se la o temă cheie de campanie pentru Hollande şi care a iritat Berlinul, punând accentul mai mult pe măsura de austeritate ca o cale de ieşire din criză.

El a mai spus că aşteaptă cu interes un „parteneriat strâns” între cele două naţiuni şi este „convins că prietenia franco-germană va fi consolidată şi mai mult”, a declarat Westerwelle, adăugând că Europa a fost cea mai eficientă atunci când cele două mari economii puternice au stat împreună.

Angela Merkel a clarificat, într-o conferinţă de presă organizată luni, că, din perspectiva germană, nu va exista o renegociere a tratatului bugetar încheiat între statele membre UE. „Noi în Germania, precum şi eu personal, considerăm că pactul fiscal nu este negociabil. A fost negociat şi semnat de 25 de ţări”, a precizat cancelarul german.

Francois Hollande a criticat în repetate politica de austeritate promovata de Germania ca modalitate de control a crizei datoriilor suverane şi a cerut politici de creştere economică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: