miercuri

24 aprilie, 2024

26 ianuarie, 2012

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, reprezentând Guvernul României, a semnat joi memorandumuri de înţelegere cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi cu Banca Mondială (BM) privind acordarea de asistenţă tehnică ţării noastre în vederea creşterii ratei de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune în actualul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene (2007-2013) şi în cel următor (2014-2020) – anunţă AGERPRES.

Ceremonia oficială de semnare a avut loc la Palatul Victoria, memorandumul cu Banca Europeană de Investiţii fiind semnat de vicepreşedintele acestei instituţii financiare, Wilhelm Molterer, iar cel cu Banca Mondială de către François Rantrua, şeful Biroului pentru România al acestei bănci.

Cele două memorandumuri stabilesc cadrul general în baza căruia se vor semna acorduri de servicii între instituţiile financiare menţionate şi autorităţi publice din România implicate în gestionarea şi implementarea fondurilor structurale şi de coeziune.


„Dorim ca prin aceste două memorandumuri de înţelegere şi sperăm că în scurt timp, mai precis până la sfârşitul lunii februarie, să semnăm unul asemănător şi cu berd (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare), să putem aduce experţi din UE care să lucreze alături de colegii noştri (…) Este şi un semnal de consolidare a cooperării României cu instituţiile financiare internaţionale, o cooperare care a existat până în momentul de faţă, dar care în prezent prin semnarea acestor două memorandumuri, capătă o dimensiune instituţională. Un lucru este extrem de important de subliniat, Comisia Europeană a insistat să existe această colaborare, din păcate comisarul pentru politica regională Johanes Hahn nu a putut să fie prezent astăzi la această ceremonie pentru că nu a putut ateriza ieri seară, dar oricum avem reprezentanţi ai Comisiei Europene care ne vor sprijini în întreg acest proces”, a declarat ministrul Orban după încheierea ceremoniei.

El a arătat că aceşti experţi vor oferi asistenţă în mai multe sectoare – transporturi, energiei şi protecţia mediului. „De asemenea, vor oferi, mă refer la Banca Mondială, expertiză în ceea ce priveşte construirea şi îmbunătăţirea cadrului instituţional şi legat de reforma afacerilor publice pentru absorbţia fondurilor comunitare”, a mai spus ministrul Afacerilor Europene.

Potrivit unui comunicat transmis de MAEur, memorandumurile vizează în general două tipuri de sprijin: orizontal şi pentru nevoi specifice.

Sprijinul orizontal va urmări, în cazul Băncii Mondiale, consolidarea capacităţii administrative a autorităţilor de management, a organismelor intermediare şi a beneficiarilor publici, precum şi optimizarea cadrului legislativ naţional şi a cadrului de reglementare cu impact asupra absorbţiei fondurilor structurale şi de coeziune.


În privinţa Băncii Europene de Investiţii, sprijinul orizontal va fi acordat pentru proiectele sau programele de investiţii cofinanţate sau incluse pe lista celor prevăzute a fi cofinanţate de acest organism financiar internaţional. Banca Europeană de Investiţii poate sprijini măsuri de consolidare a capacităţii instituţionale care să contribuie la o implementare eficace, eficientă şi oportună a proiectelor. BEI poate acorda asistenţă tehnică pentru a îmbunătăţi procedurile administrative de implementare a proiectelor şi poate furniza consultanţă directă echipelor cheie de proiect şi celor mai importante departamente care gestionează astfel de proiecte. Totodată, BEI poate sprijini consolidarea capacităţii şi formării profesionale a experţilor locali, în vederea implementării unor astfel de proiecte, precizează comunicatul menţionat.

Nevoile specifice menţionate se referă la implementarea programelor operaţionale finanţate din fondurile structurale şi de coeziune.

Contribuţia BEI şi BM constă în punerea la dispoziţia autorităţilor române, contra cost, a expertizei tehnice proprii sau contractate, în baza acordurilor/contractelor de servicii ce se vor semna în acest sens. Costurile expertizei furnizate de Banca Europeană de Investiţii şi Banca Mondială în baza acestor memorandumuri de înţelegere vor fi rambursate din asistenţa tehnică cuprinsă în fondurile structurale şi de coeziune de care beneficiază România, respectiv Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) şi axele prioritare de asistenţă tehnică din cadrul celorlalte programe operaţionale. Prin aceste memorandumuri de înţelegere, România nu îşi asumă angajamente financiare suplimentare faţă de cele deja asumate prin programele operaţionale derulate deja, respectiv asigurarea contribuţiei naţionale de 15-20% la asistenţa tehnică implementată prin fondurile structurale şi de coeziune. Un memorandum similar celor semnate la 26 ianuarie 2012 este în curs de negociere cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), evidenţiază comunicatul MAEur.

În august 2011, comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, şi comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor, au reiterat, într-o scrisoare adresată premierului Emil Boc, propunerea vizând acordarea de asistenţă externă pentru autorităţile române în implementarea proiectelor cu finanţare europeană din partea instituţiilor financiare internaţionale (Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, inclusiv sprijin prin JASPERS). Expertiza internaţională urma să sprijine autorităţile române pentru ameliorarea procesului de utilizare a fondurilor structurale şi de coeziune atât în intervalul 2007-2013, cât şi în viitorul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene, 2014-2020.

În etapa următoare, Ministerul Afacerilor Europene, împreună cu autorităţile de management şi cu sprijinul Comisiei Europene, a identificat nevoile de expertiză pe două paliere: necesităţi orizontale, care pot fi finanţate în cadrul Programului Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) şi necesităţi la nivelul programelor operaţionale, care pot fi finanţate în cadrul axelor prioritare de asistenţă tehnică ale respectivelor programe operaţionale.

La 26 octombrie 2011, pe baza propunerilor sectoriale formulate de ministerele cu rol de autorităţi de management, precum şi a celor orizontale, prezentate de Ministerul Afacerilor Europene, Guvernul României a adoptat un memorandum care cuprinde propuneri de utilizare a expertizei tehnice internaţionale. Propunerile acoperă toate cele şapte programe operaţionale finanţate din fonduri structurale şi de coeziune. Propunerile au fost oficial transmise Comisiei Europene la începutul lunii noiembrie 2011 de Ministerul Afacerilor Europene, mai precizează comunicatul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: