sâmbătă

20 aprilie, 2024

11 octombrie, 2019

Cei cinci membri ai UE din Consiliul de Securitate al ONU au cerut joi „Turciei să înceteze acţiunea sa militară unilaterală” în Siria. Solicitarea a fost făcută sub forma unei declarații comune ce a fost prezentată la finalul unei reuniuni de urgenţă cu uşile închise a Consiliului.

„Nu credem că ea va rezolva preocupările de securitate ale Turciei”, se menţionează în declaraţia europeană. Textul subliniază că europenii „sunt profund preocupaţi” de ofensiva turcă, fără a o condamna totuşi.

Cele cinci ţări europene – Franţa, Germania, Belgia, Marea Britanie, Polonia – nu au reuşit să atragă, până acum, adeziunea altor parteneri din Consiliul de Securitate pentru declaraţie, potrivit unor diplomaţi citați de Agerpres.


În declaraţia lor, europenii estimează că acţiunea militară turcă riscă „să favorizeze o reapariţie a DAESH, care rămâne o ameninţare semnificativă pentru securitatea regională, internaţională şi europeană”.

„Este improbabil ca aşa numita ‘zonă de securitate’ pe care Turcia intenţionează să o creeze în nord-estul Siriei va corespunde criteriilor internaţionale pentru o revenire a refugiaţilor”, în mod voluntar şi în siguranţă, au mai precizat ei. „Orice tentativă pentru o schimbare demografică ar fi inacceptabilă”, au apreciat diplomaţii semnatari.

Poziția Turciei: Operațiunea are rolul de ”a-i neutraliza pe teroriști”

Într-o scrisoare trimisă miercuri Consiliului de Securitate, Turcia a subliniat că operaţiunile sale au loc în cadrul „dreptului la autoapărare prevăzut de articolul 51 al Cartei ONU”, pentru „a contracara o ameninţare teroristă iminentă, a asigura securitatea frontierelor turce şi a-i neutraliza pe terorişti”.

„Ca şi în cazul precedentelor operaţiuni antiteroriste, răspunsul Turciei va fi proporţionat, măsurat şi responsabil”, precizează scrisoarea, care mai notează că ofensiva vizează şi „facilitarea unei întoarceri în siguranţă şi voluntară a sirienilor strămutaţi”.

SUA va propune și ea o poziție comună


SUA intenţionează să propună o poziţie comună în Consiliu, însă Rusia, susținătoare a Turciei, se opune oricărei inițiative de anvergură, indiferent din ce parte vine.

Într-o declaraţie separată, ambasadoarea americană la ONU, Kelly Craft, a afirmat că dacă Turcia, în operaţiunile sale, nu va proteja „persoanele vulnerabile” sau „nu va garanta că gruparea Statul Islamic nu va exploata situaţia pentru a se reconstitui”, atunci „vor exista consecinţe”. Ea nu a precizat care vor fi acestea.

Diplomata americană a repetat poziţia Washingtonului, respectiv că preşedintele Donald Trump, retrăgând militari din nordul Siriei, „nu a sprijinit în niciun fel” ofensiva turcă în această ţară.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: