Membrii Consiliului Național de Cercetare Științifică au anunțat vineri că vor demisiona, ca urmare a unor decizii ale Guvernului de tăiere a fondurilor pentru proiecte de cercetare aflate în derulare și în condițiile în care Ministerul Educației Naționale nu a consultat CNCS privind măsurile.
”CNCS se află în imposibilitatea îndeplinirii misiunii sale de a stimula excelența în cercetarea ştiințifică din România şi de a asista Ministerul Educației Naţionale în coordonarea, finanțarea, monitorizarea şi evaluarea activităților de cercetare ştiințifică din România. Din acest motiv, noi, membrii Consiliului Național al Cercetării Științifice, am decis în unanimitate să ne prezentăm demisiile în perioada următoare”, a anunțat forul consultativ în domeniul cercetării.
În context, demisionarii îi acuză pe ministrul educației, Remus Pricopie, și pe ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, că nu le-a răspuns unei solicitări de informații privind deschiderea finanțării pentru proiecte de cercetare, pentru anul 2013.
Măsurile guvernamentale contestate de Consiliu:
Membrii CNCS susțin că prin bugetul de stat promovat de guvern și adoptat de Parlament, și prin deciziile succesive ale Ministerului Educației, au fost luate o serie de măsuri de austeritate care afectează proiectele de cercetare:
- întârzierea deschiderii finanţării pe anul curent, pentru toate proiectele aflate în derulare din cadrul programelor Resurse Umane şi Idei;
- reducerea cu circa 50-55% a bugetelor pe anul 2013, pentru toate proiectele aflate în derulare în competiţiile PCE2011 şi PCCE2012.
- întârzierea cu 4 luni a anunțării proiectelor finanțate în cadrul programelor Resurse Umane şi Idei (competiția 2012), raportat la momentul finalizării procesului de evaluare (noiembrie 2012).
- Chiar dacă a fost anunţată deschiderea finanţării pentru proiectele PCE 2012 începând cu semestrul doi al anului în curs, lipseşte încă lista finală cu proiectele propuse spre finanţare.
- reducerea cu 6 luni a duratei de desfășurare (cu reducerea bugetară aferentă) a tuturor proiectelor de tip PCE finanțate în competiția din 2012.
- reducerea la 15% a ratei de succes pentru competițiile PCE, TE și PD organizate în anul 2012, după ce, în decembrie 2012, UEFISCDI (Unitatea Executiva pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării)și CNCS au convenit asupra unei rate de succes de 35%, conformă cu bugetul total anunţat prin pachetele de informaţii pentru toate cele trei competiţii.
- întreruperea continuității programelor, prin ne-deschiderea unei noi competiţii pentru cele trei principa le instrumente de finanțare aflate în coordonare a CNCS, și anume: PCE, TE și PD.
- anularea finanţării aplicaţiilor eligibile din cadrul programelor Workshop-uri Exploratorii şi Şcoli de Studii Avansate pentru anul 2013.
CNCS susține că măsurile guvernamentale implică pentru cele mai multe proiecte aflate în plină desfășurare, dar mai ales pentru cele cu caracter experimental, reduceri cu 50 – 55% ale bugetelor anuale.
Aceste reduceri ”nu sunt gestionabile fără ca obiectivele asumate inițial să fie sever afectate sau chiar total compromise”, susține forul.
”În astfel de cazuri, banii alocați până în prezent vor fi în mare parte irosiți”, mai arată sursa citată.
De asemenea, membrii Consiliului reclamă că ”aceste măsuri vor induce perturbaţii majore în comunitatea ştiinţifică” și ”reluarea exodului cercetătorilor performanţi”.
Totodată, Consiliul subliniază că măsurile de austeritate luate de guvern asupra proiectelor aflate în derulare vin în condițiile în care în 2013 autoritățile au lansat o noup competiție de proiecte, cu cheltuieli mai mari.
”Aceste măsuri de austeritate apar, în mod paradoxal, pe fondul lansării în 2013 a unei noi competiții în cadrul programului Parteneriate, cu un buget mai mare decât cel din anul precedent”, susține CNCS.
Consiliul Național de Cercetare Științifică este un for consultativ care oferă Ministerului Educației Naționale suport în în coordonarea, finanțarea, monitorizarea și evaluarea programelor de cercetare din România.
CNCS are 17 membri, cadre universitare și cercetători din întreaga țară. Președintele CNCS este conf, univ. dr. Robert Dima, de la Departamentul Structura Materiei- Fizica Atmosferei și a Pământului- Astrofizică al Facultății de Fizică din Universitatea București. Vicepreședintele CNCS este prof. univ. dr. Radu Marinescu,de la Universitatea Politehnică din Timișoara.
Un răspuns
Am militat pentru căderea guvernului Boc, crezând că este imposibil să fie mai rău. Uite că am trăit-o și pe asta: se poate și mai rău. Este inacceptabil domnilor actuali guvernanți ca să călcați în picioare propriile sloganuri, cu care ați venit în fața noastră: protejarea tinerilor cercetători cu lansarea unor proiecte care să-i determine să nu mai plece în străinătate, ba chiar să-i determine să revină. Ce a rămas din aceste ”vorbe” ? Nimic, absolut nimic, atâta tip cât Guvernul Boc a finanțat, de exemplu proiectele postdoctorale (PD) în proporție de 35 %, iar acum asistăm la o finanțare de numai 15 %. Așa vreți să-i țineți în țară pe cei mai buni ?!…
Mă întreb de ce ați mai cheltuit circa 1 milion de euro cu evaluatorii străini, în măsura în care aceste proiecte valoroase le aruncați acum la gunoi. Mă întreb dacă realizați la ce bătaie de joc i-ați supus, după aproape 6 luni de întârziere, venind acum să le spuneți: degeaba sunteți buni, chiar dacă aveți proiecte excelene (cu puctaje foarte mari, conform specialiștilor cei mai cunoscuți din Europa), pentru că noi nu avem bani (măcar ca BOC) să vă dăm. Este bine că ați făcut evaluări externe domilor guvernanți, pentru că astfel au aflat direct cei din Europa ce tineri valoroși avem. Astfel le-ați dat o șansă reală acestor valori ale noastre de recunoaștere. Deci, sloganul vostru în viitor ar trebui să fie: tineri valoroși ai României v-am oferit toate condițiile să fiți cunoscuți pentru a pleca oriunde, dar în nici un caz să nu mai rămâneți aici. Parcă am mai auzit la un gânditor al neamului astfel de ziceri.