7 august, 2019

Asociațiile de afaceri reunite în cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR) reclamă lipsa de consultări și de transparență cu privire la măsurile fiscal-bugetare anunțate de Ministerul Finanțelor Publice în contextul proiectului de rectificare bugetară.

Organizația mai atrage atenția asupra faptului că ”introducerea de noi taxe sau creșterea impozitelor nu poate compensa decalajele perpetuate de lipsa de modernizare și digitalizare a administrației fiscale, de lipsa măsurilor de creștere a gradului de colectare și conformare voluntară.”

Un comunicat al organizației emis miercuri arată:


”La niciun an de la unda de șoc creată în economie de OUG 114/2018, Guvernul recurge din nou la abaterea de la principiile și prevederile privind transparența în procesul decizional, prin adoptarea măsurilor fiscal – bugetare fără derularea în prealabil a studiilor de impact și a consultărilor cu toate părțile implicate, o abordare dovedită lipsită de sustenabilitate și ineficientă.

Reiterăm și cu această ocazie faptul că introducerea de noi taxe sau creșterea impozitelor nu poate compensa decalajele perpetuate de lipsa de modernizare și digitalizare a administrației fiscale, de lipsa măsurilor de creștere a gradului de colectare și conformare voluntară.

În condițiile în care mediul de afaceri a avertizat în repetate rânduri cu privire la lipsa de sustenabilitate a exuberanțelor bugetare, situația critică actuală era previzibilă și putea fi anticipată printr-o alocare inițială realistă, prin  intervenții mai timpurii de control a cheltuielilor bugetare și prin implementarea planului de investiții publice care ar fi generat valoare în economie.

Dincolo de a crea contextul pentru ajustări de taxe și impozite, rectificările bugetare depreciază nivelul de competitivitate a economiei românești și încrederea investitorilor privați care nu pot avea predictibilitate asupra planificării bugetare nici măcar pentru un orizont de un an, în condițiile în care orice investiție are la bază o construcție bugetară multianuală.


De asemenea, scăderile alocărilor bugetare pentru domenii cheie pentru economie unde România înregistrează decalaje majore față de media UE, precum transporturi, educație, agricultură – domenii care necesită investiții publice însemnate, denotă o lipsă de corelare între direcțiile strategice de dezvoltare și planificarea bugetară precum și lipsa capacității de implementare a unor proiecte complexe de investiții.

CDR solicită angajarea Guvernului României într-un dialog public-privat real și transparent care să confere un cadru adecvat și constructiv pentru dezbaterea și evaluarea impactului măsurilor economice pentru sectorul privat, pentru mediul investițional și pentru societate în ansamblu.

Cu privire la politica fiscală în mod specific, CDR face apel la respectarea de către Guvernul României a promisiunilor repetate din ultimii ani de a nu introduce noi taxe și impozite fără consultare și fără a lăsa companiilor răgazul să se adapteze la un nou cadru fiscal. Facem apel respectarea principiului predictibilității fiscale conform căruia orice schimbare fundamentală a legislației fiscale trebuie să beneficieze de un termen de minimum 6 luni între adoptare și implementare.

În egală măsură, solicităm și concretizarea dezbaterilor din ultimele 15 luni cu privire la modificările necesare la nivelul legislației fiscale și de procedură fiscală  cerute în mod repetat de către mediul de afaceri și care nu sunt încă în etape avansate de transparență decizională și legislativă care ar permite adoptarea și implementarea acestora într-o perioadă de timp rezonabilă.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: