Aderare la Euro

Termenii și necunoscutele ecuației spre elita monetară europeană

3 noiembrie, 2020

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) atrage atenția asupra ”evoluției îngrijorătoare a procesului de modificare a legii dialogului social” și cere Parlamentului să nu voteze forma actuală a proiectului.

Într-un comunicat emis marți, organizația reamintește de contextul socio-economic în care apar modificările, afirmând: ”Mai mult ca niciodată este nevoie de unitate, coordonare și bună credință pentru a sprijini relansarea economică, pentru a proteja locurile de muncă și a minimiza impactul crizei sanitare asupra economiei și pieței muncii”.

CDR notează poziția tuturor confederațiilor patronale reprezentative la nivel național care au arătat într-o scrisoare comună trimisă Parlamentului că modificările propuse vor dezbina partenerii sociali și nu vor încuraja un dialog real.


Comunicatul transmite:

CDR nu este un partener social, dar este cea mai mare coaliție a mediului de afaceri din România, astfel că promovează și își dorește să existe un dialog social echilibrat și de substanță.

Amendamentele propuse merg în direcția opusă, acestea fiind aproape în exclusivitate cele propuse de partea sindicală. Dat fiind că proiectul de lege respins de Senatul României în noiembrie 2018 urmează să fie supus votului în Parlament după ce a fost adoptat de Comisia de Muncă din Camera Deputaților, CDR semnalează riscul ridicat ca acesta să afecteze grav dialogul social prin dezechilibrulpe care îl introduce.

CDR avertizează că modificarea legii dialogului social prin proiectul menționat va crea instabilitate și are potențialul de a afecta echilibrul social întrucât introduce posibilitatea de declanșare a grevelor pe durata valabilității contractelor colective de muncă  încheiate tocmai pentru evitarea unor astfel de situații.


Proiectul ridică, de asemenea, probleme serioase de paralelism legislativ, conținând unele prevederi pe care le anticipăm ca fiind neconstituționale sau inaplicabile. Mai mult, CDR consideră că, în multe dintre aspectele prevăzute în proiect și Consiliul Concurenței trebuie să exprime o opinie din moment ce prevede că salariați din alte unități pot participa, prin afiliere sindicală, la ședințele consiliului de administrație dintr-o societate competitoare.

La nivel procedural, CDR consideră că modificarea legii dialogului social trebuie să urmeze toate etapele procesului legislativ și anume: realizarea unui studiu de impact, obținerea punctului de vedere al Guvernului și consultarea reală cu patronatele și sindicatele, nu doar formală, astfel încât proiectul final să țină cont de argumentele tuturor părților implicate, nu doar de cele ale părții sindicale cum este cazul prezentului proiect.

CDR solicită Parlamentului României să nu adopte Proiectul de lege în forma actuală fără o analiză reală a argumentelor invocate de toate părțile implicate și fără o evaluare clară a impactului unei legi asupra economiei și pieței muncii într-un moment când acestea sunt deja tensionate de impactul crizei sanitare și economice.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: