vineri

26 aprilie, 2024

24 aprilie, 2018

Indicii ROBOR la 3 şi 6 luni au crescut marţi până la 2,28%, respectiv 2,52%, cele mai mari niveluri din octombrie 2014 încoace, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR).

Luni, ROBOR la 3 luni crescuse deja până la 2,22%, maximul anului trecut, iar ROBOR la luni până la 2,46%, ca urmare a deciziei BNR de a rostogoli depozitele de 18 miliarde de lei, atrase de la bănci pentru a absorbi excesul temporar de lichiditate din piață.

Operațiunea BNR a fost făcută la rata dobânzii de politică monetară și are ca scop și apropierea dobânzile de pe piață de rata de politică monetară, de 2,25%.

(Citiți și: BNR absoarbe excesul de lichiditate: rostogolește încă o săptămână depozitele de 18 mld. lei, atrase de la bănci săptămâna trecută. ROBOR creşte)

Perspective


Totodată, piaţa se aşteaptă ca BNR să majoreze dobânda de referinţă ca urmare a presiunii inflaţiei ajunsă la aproape 5%, ca urmare a politicii fiscale și de salarii a guvernului.

Erste Group Research (EGR) vede ROBOR pe 3 luni la 2,45% în 30 iunie, 2,70% la sfârşitul luni septembrie, 2,75% la sfârşitul anului şi la 2,80% la anul pe vremea asta.

Unicredit Bank vede ROBOR la 3 luni la 2,47% la finele trimestrului doi și în creștere până la 2,75% în T3 şi 2,6% la finele lui 2018.

Indicii ROBOR reprezintă ratele medii ale dobânzilor la care 10 bănci selectate de BNR se împrumută între ele în lei.


În funcție de ROBOR la 3 luni, băncile calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, iar media ROBOR la şase luni este utilizată în calculul dobânzilor la creditele ipotecare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: