joi

30 mai, 2024

21 august, 2020

Medicii ruși care îl tratează pe Alexei Navalny (foto), internat joi de urgență, în comă, în urma unei posibile otrăviri, refuză transferul acestuia pentru tratament în străinătate, afirmând că este prea bolnav ca să fie mutat, a anunțat vineri secretarul de presă al opozantului lui Vladimir Putin, citat de The Guardian.

Decizia a fost anunțată cu puțin timp înainte ca un avion să sosească în Rusia pentru a-l transfera pe Navalny la un spital din Germania.

”Aeronava care a fost trimisă să îl transfere pe Alexei aterizează într-o oră. Interzicerea transferului lui Navalny este o amenințare la adresa vieții sale”, a scris pe Twitter Kira Yarmysh, secretar de presă al lui Navalny, aflată la spitalul unde este internat acesta, în localitatea siberiană Omsk.


Directorul spitalului din Omsk, scrie The Guardian, a transmis echipei lui Navalny că starea de sănătate a acestuia este ”instabilă”, fără să furnizeze detalii suplimentare. Directorul s-a încuiat apoi în birou și a refuzat să răspundă la alte întrebări.

Franța și Germania, dispuse să acorde azil politic lui Navalny

Angela Merkel și Emmanuel Macron au anunțat joi, potrivit Politico, că sunt gata să îi ofere azil politic și tratament medical lui Alexei Navalny.

Un avion medical care ar urma să asigure transportul lui Alexei Navalny din Omsk la Berlin a decolat din Germania la primele ore ale zilei de vineri, având la bord o echipă medicală, a declarat pentru DPA producătorul de film Jaka Bizilj. Toate actele necesare transferului medical au fost emise în prealabil, a afirmat Jaka Bizilj.

În cazul în care medicii din Omsk aprobă în cele din urmă acest transfer, Alexei Navalny urmează să fie adus și tratat la spitalul Charite din Berlin.


Aleksei Navalnii, în vârstă de 44 de ani, s-a simțit rău joi dimineața, în timpul unui zbor, iar avionul a făcut o aterizare de urgență la Omsk. Există suspiciunea că Navalnîi a fost otrăvit cu ceva care i-ar fi fost pus în ceai.

Navalnii se întorcea la Moscova de la Tomsk, iar ceaiul a fost singurul aliment pe care l-a ingerat. Doctorii spun că agentul toxic s-a absorbit mai repede în băutura caldă. În prezent, Navalnîi este la terapie intensivă, inconștient.

Comisia Europeană cere o anchetă independentă a cazului

Comisia Europeană a cerut marți, Moscovei, să permită transferul rapid în Germania, pentru tratament, al liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, solicitând, de asemenea, și o anchetă privind presupusa otrăvire a acestuia, transmite Reuters.

”Ne așteptăm la o investigație rapidă, independentă și transparentă, iar dacă se confirmă, cei respinsabili trebuie să fie trași la răspundere”, a declarat o purtătorare de cuvânt a Comisiei într-o conferință de presă.

”Sperăm că autoritățile ruse își vor respecta promisiunile și vor permite ca domnul Navalnîi să fie transferat în siguranță și cu rapiditate în străinătate pentru a primi tratament medical, așa cum își dorește familia sa”, a adăugat sursa citată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: