marți

16 aprilie, 2024

12 august, 2021

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care prevede, sec, că ,,Medicii se pensionează la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex”, prin modificarea articolului 391  din legea 95 / 2006 „privind reforma în domeniul sănătății”.

În prezent, medicii se pot pensiona la 67 de ani, doar la cerere.


Ministerul Sănătății motivează schimbarea, în nota de fundamentare a proiectului de OUG, astfel:

„Modificarea normelor juridice prevăzute la art.391 alin.(1) este necesară întrucât actuala prevedere a creat dificultăți în sensul că o serie de medici care la data adoptării actului normativ erau în situația de a fi depășit vârsta standard de pensionare stabilită de legea generală (beneficiau de prevederea veche privind pensionarea la 65 de ani indiferent de sex, vârstă de pensionare care este diferențiată în funcție de sex în acest act normativ)”.

Obiecțiile sindicatelor

Sindicatul Sanitas consideră că proiectul de OUG este „ prima dovadă a faptului că, treptat, se pregătește creșterea vârstei de pensionare pentru toate categoriile de salariați”, potrivit unei replici publicate pe pagina sa de Facebook.

(Citiți și: „Proiect de OUG prin care pensionarii care se angajează primesc un spor de 50% la punctajului lunar”)

În opinia Sanitas, „desfășurarea activității peste limita standard de vârstă trebuie să rămână o opțiune personală” și ridică următoarele probleme:

  • Vor fi medicii care își desfășoară activitatea în specialități foarte grele (ATI, medicină de urgență, chirurgie, psihiatrie, etc.), cu încărcătură fizică și psihică foarte mare, capabili să muncească până la 67 de ani?
  • Vor putea aceștia să facă suficiente gărzi pentru a asigura continuitatea activității medicale până la 67 de ani?
  • Se are în vedere reglementarea unei vârste până la care gărzile să fie obligatorii după care acestea să fie o opțiune personală a medicilor?
  • Așteptările reale ale medicilor sunt ca vârsta lor de pensionare să scadă prin recunoașterea CIM-urilor cu timp parțial de lucru, ca vechime în muncă”.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: