miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 octombrie, 2016

medicamente2Medicamentele al căror patent expiră vor fi ieftine în trei ani, în trepte, pentru a evita retragerea lor de pe piața românească, așa cum s-a întâmplat până acum, a anunțat miercuri ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Este una dintre măsurile care vor fi cuprinse într-un proiect ce urmează a fi suspus dezbaterii publice începând de joi.

Prețul se va diminua cu 35% după ieșirea de sub patent, pe următoarea schemă:

  • câte 10% în primul și al doilea an
  • 15% în al treilea an de după expirarea patentului de originalitate

„Ieftinim majoritatea medicamentelor în România, o facem în trepte pentru a evita o nouă criză a medicamentelor. Astăzi avem pacienți care rămân fără medicamente, chiar dacă au tot dreptul la ele. Sunt medicamente pentru care nu există alternative terapeutice. Doar în ultimul an, Ministerul Sănătății a primit notificări că vor fi retrase 1.057 de produse medicamentoase din România. Politica de preț a făcut ca în ultimul an unele medicamente să ajungă atât de ieftine, încât o parte dintre producători să nu le mai aducă în România și atunci medicamentele pur și simplu dispar din spitale, din farmacii. Vom introduce o ieftinire în trepte a medicamentelor ieșite de sub patent”, a explicat ministrul.

Obligarea distribuitorilor să raporteze stocurile zilnic, printr-un sistem electronic

Pentru a se evita exportul paralel de medicamente, reglementarea va obliga farmaciile și distribuitorii să raporteze zilnic stocurile de medicamente compensate într-un sistem electron:.

„Altă problemă este că medicamentele care sunt mai ieftine în România sunt luate din România de anumite firme și exportate în alte țări din Europa, ca Germania, Franța, Anglia. Unii realizează profituri bune în felul acesta, dar pacienții români rămân câteodată fără medicamente.

Astfel, noi toți pierdem din cauza acestui export paralel, care de altfel este un proces perfect legal în Europa și pe care nu putem să îl oprim. Atunci când pacienții rămân fără medicamente, este un proces perfect imoral.


Este imoral ca medicamentele românilor să fie luate din România și duse în alte țări. (…)

Soluțiile pe care le găsim pentru această problemă sunt: pe de o parte, să avem grijă ca medicamentele esențiale să fie disponibile în România, (…) pe de altă parte, pregătim o măsură implementată printr-un ordin de ministru și printr-o soluție informatică. Este vorba despre introducerea obligației pentru farmacii și pentru distribuitori să raporteze zilnic stocurile de medicamente compensate într-un sistem electronic.

În cazul scăderii stocurilor sub un anumit prag, MS și ANMDM vor primi alerte și vor putea solicita farmaciei sau distribuitorului respectarea obligației de serviciu public prevăzut în lege”, a susținut Vlad Voiculescu, citat de Agerpres.

De asemenea, ministrul Voiculescu a anunțat că va fi lansat un website pentru anunțarea lipsei de medicamente, site care se va numi www.medicamentelispa.ro.

„Dacă vorbim despre lista medicamentelor esențiale compensate 100% în România, vorbim de 56 de produse esențiale.

Mai bine de jumătate dintre ele au prețuri sub 50 de lei. 31% dintre ele au un preț sub 25 de lei.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Sunt doar 10 produse care au preț de peste 1.000 de lei.

Impactul pentru pacient va fi zero. Ele sunt deja compensate 100%. Impactul pe bugetul de stat va fi de asemenea zero, pentru că există taxa clawback”, a adăugat ministrul Sănătății.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: