Migrația este un subiect de dezbateri aprinse în multe țări din lume și mai ales din Europa, dar un studiu al McKinsey Global Institute accentuează faptul că o integrare mai eficientă a imigranților ar putea crește beneficiile economice deja semnificative.
Imigranții câștigă în prezent cu 20 – 30 % mai puțin decât angajații autohtoni dintr-o economie națională, dar dacă acest decalaj salarial s-ar reduce până la doar 5 -10 %, s-ar putea genera un impuls suplimentar anual de 800 până la 1.000 miliarde de dolari la producția economică la nivel mondial, potrivit estimării specialiștilor firmei de consultanță globală McKinsey & Company.
Estimarea de mai sus este considerată un „un obiectiv relativ conservator, dar poate produce efecte pozitive și mai ample, inclusiv rate ale sărăciei mai mici și productivitatea generală mai mare în economiile de destinație”, se spune în studiul McKinsey.
Sporul de producție ar putea fi obținut „prin integrarea mai eficiantă a imigranților din diferite puncte de vedere: ale educației, ale sănătăţii, ale politicii de locuințe și prin implicarea comunităților locale“.
Statisticile susţin afirmaţiile de mai sus, atâta vreme cât cea mai mare parte a imigranţilor se mută într-o ţară din aceeaşi regiune geografică.
Chiar dacă unii migranți parcurg distanțe lungi din țările lor de origine, „cea mai mare migrație implică încă oameni care se deplasează către țările vecine sau spre țări din aceeași regiune a lumii. Aproximativ jumătate din toți migranții la nivel global s-au mutat din ţările în curs de dezvoltare spre țările dezvoltate, unde adeseori un deficit de forţă de muncă”, mai spune McKinsey.
Imigranții au contribuit cu 40 până la 80 % la creșterea forței de muncă în principalele țări de destinație, potrivit studiului citat.