16 septembrie, 2023

Preţurile petrolului au urcat săptămâna aceasta la cele mai înalte niveluri al anului în această săptămână, iar unii analişti anticipează că preţurile ţiţeiului ar putea atinge 100 de dolari pe baril înainte de sfârşitul acestui an.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent, de referinţă la nivel internaţional au fost tranzacţionate vineri, la Londra, în declin cu 0,3% în scădere la 93,46 dolari pe baril, în timp ce contractele futures din SUA West Texas Intermediate au fost puţin modificate, la 90,09 dolari, conform CNBC, preluat de News.ro.

Atât contractul Brent, cât şi WTI au închis joi la cele mai înalte niveluri ale anului.

Efect al reducerilor producției OPEC și Rusiei


Creşterea preţurilor vine pe fondul aşteptărilor crescânde pentru o ofertă mai strânsă, după ce Arabia Saudită şi Rusia au luat măsuri pentru a reduce livrările globale şi şi-au extins măsurile de reducere a producţiei de petrol până la sfârşitul anului.

Liderul OPEC, Arabia Saudită, a declarat pe 5 septembrie că îşi va prelungi reducerea producţiei de 1 milion de barili pe zi până la sfârşitul anului, iar liderul non-OPEC, Rusia, s-a angajat să reducă exporturile de petrol cu 300.000 de barili pe zi până la sfârşitul anului.

Ambele ţări au spus că îşi vor revizui lunar reducerile voluntare.

Analiştii de la Bank of America consideră acum că preţurile petrolului ar putea creşte în curând peste 100 de dolari.


”În cazul în care OPEC+ va menţine reducerile în curs ale livrărilor până la sfârşitul anului, în contextul cererii pozitive din Asia, credem că preţurile petrolului Brent ar putea depăşi 100 de dolari/bbl înainte de 2024”, au declarat marţi analiştii conduşi de Francisco Blanch, într-o notă de cercetare.

Tamas Varga, de la firma de brokeraj de petrol PVM, a declarat că un salt către pragul de 100 de dolari este ”plauzibil”, invocând constrângerile de producţie din Arabia Saudită şi Rusia, întreţinerea viitoare a rafinăriei, deficitul structural de motorină în Europa şi un consens tot mai mare că ciclul actual de înăsprire se va termina curând.

”Cu toate acestea, o astfel de creştere implică şi o reînnoire a presiunii inflaţioniste”, a declarat Varga vineri, pentru CNBC.

Acest lucru s-a reflectat, a spus el, în datele din această săptămână privind inflaţia din SUA şi creşterea cheltuielilor consumatorilor, care au indicat că ratele dobânzilor pot rămâne mai ridicate pentru mai mult timp şi ar putea avea un impact negativ atât asupra creşterii economice, cât şi asupra creşterii cererii de petrol.

”Din acest motiv, cred că orice creştere către 100 de dolari va fi de scurtă durată”, a adăugat el.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: