vineri

9 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 decembrie, 2016

comert-exterior-161202-exp-vs-impRomânia a profitat în septembrie de „redinamizarea fluxurilor comerciale intra-comunitare” și comerțul exterior cu bunuri a înregistrat maxime istorice lunare, potrivit unei analize a  Băncii Transilvania, care a procesat datele Institutului Național de Statistică (INS).

„Redinamizarea fluxurilor comerciale intra-comunitare a avut loc pe fondul consolidării procesului de relansare economică post-criză, sub influența politicii monetare relaxate implementate de Banca Centrală Europeană”, explică Andrei Rădulescu, într-un raport al Băncii Transilvania (BT), emis vineri.

Exporturile lunare totale de bunuri au crescut cu 6,7% an/an, până la 5,2 miliarde euro în septembrie, „evoluție determinată de majorarea componentei comunitare cu 9% an/an la patru miliarde euro. Exporturile de bunuri în afara Uniunii Europene au scăzut cu 0,4% an/an, la 1,2 miliarde euro”, potrivit sursei citate.


Importurile totale de bunuri au consemnat un avans de 6,5% an/an, la șase miliarde euro în septembrie. „Componenta comunitară a urcat cu 7,4% an/an la 4,7 miliarde euro, iar componenta extra-comunitară a crescut cu 3,4% an/an la 1,3 miliarde euro”.

comert-exterior-161202-exp-si-imp-balanta

„Prin urmare, deficitul balanței comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 5,6% an/an la 787 milioane euro în septembrie, evoluție determinată, în principal, de adâncirea deficitului pe componenta extra-comunitară (cu 69,2% an/an, la 120 milioane euro). În relațiile comerciale cu țările UE deficitul s-a ajustat cu 1,1% an/an, la 666 milioane euro în luna septembrie”, a calculat Andrei Rădulescu.

(Citiți și: Punctele tari și punctele slabe din comerțul exterior al României. Cum ne-a ajutat sau nu integrarea în economia europeană)

Perioada ianuarie-septembrie 2016

În primele nouă luni ale anului, exporturile de bunuri s-au majorat cu 4,3% an/an, la 42,7 miliarde euro, „evoluție susținută de relansarea economică europeană, dar și de deprecierea cursului real efectiv al leului, cu aproximativ 1,8% an/an”. Economistul Băncii Transilvania (BT) notează „creșterea componentei comunitare cu 6,9% an/an (la 32,1 miliarde euro), care a contrabalansat declinul cu 2,8% an/an al componentei extra-comunitare, la 10,6 miliarde euro”.


Importurile totale de bunuri au consemnat un avans mai puternic cu 6,8% an/an, la 49,6 miliarde euro, pe fondul accelerării cererii interne, sub influența mix-ului relaxat de politici economice, remarcă raportul BT.

Componenta comunitară a urcat cu 7,5% an/an la 38,3 miliarde euro, iar componenta extra-comunitară a crescut cu 4,5% an/an, la 11,3 miliarde euro.

Astfel, la nouă luni din 2016 balanța comercială cu bunuri a înregistrat un deficit de 6,9 miliarde euro, „în intensificare cu 25,1% an/an.

„Această evoluție a fost determinată, în principal, de deteriorarea balanței comerciale de bunuri cu țările extra-comunitare: deficit de 731,6 milioane euro (față de un excedent de 60,7 milioane euro în primele nouă luni din 2015). De asemenea, din comerțul internațional cu bunuri cu țările comunitare a rezultat un deficit de 6,2 miliarde euro, în intensificare cu 10,7% an/an”, mai spune raportul BT.

comert-exterior-161202-previziuni

Decalajul dintre dinamica importurilor și ritmul exporturilor pe termen mediu s-ar putea atenua, potrivit scenariului macroeconomic central al BT. Astfel, „pentru perioada 2016-2019 ne așteptăm la creșterea exporturilor și importurilor totale (bunuri și servicii) cu ritmuri medii anuale de 6,2%, respectiv 6,8%”, scrie Andrei Rădulescu în raportul său.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: