joi

25 aprilie, 2024

20 decembrie, 2018

Numărul total al angajaților de la Maternitatea Giulești confirmați ca fiind purtători ai stafilococului auriu MRSA (rezistent la antibiotice), a ajuns la 27, la finalul controlului efectuat de Direcția de Sănătate Publică, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore.

Din testele analizate până în urmă cu două săptămâni, doar 11 din 55 de cadre ale Secției de neonatologie, erau confirmați ca fiind purtători ai acestei bacterii periculoase.


Respectivii salariați au primit tratament, iar spațiile au fost dezinfectate, astfel încât inspectorii sanitari au considerat că nu mai există niciun risc și Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Profesor Doctor Panait Sârbu (Maternitatea Giuleşti) se poate redeschide. Vineri, unitatea, una dintre cele mai mari din țară, cu acest profil, va relua internările.

Se reiau internările

Permisiunea reluării internărilor la Giulești „vine după ce au fost finalizate lucrările de igienizare, curățenie și dezinfecție terminală în spațiile unității sanitare. De asemenea, rezultatele probelor de laborator privind autocontrolul coroborate cu probele de sanitație prelevate de reprezentanții DSPMB sunt în prezent conforme”, explică Ministerul Sănătății.

„Reluarea activității unității sanitare implică respectarea cu strictețe a normelor legale privind supravegherea, prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale în unitățile sanitare”, mai precizează instituția.

Numărul bebelușilor născuți la Maternitatea Giuleşti care au contractat în această unitate stafilococul auriu meticilino rezistent a ajuns la 45. Dintre aceștia, unul a murit și 15 sunt tratați în alte spitale.


Staphylococcus aureus sunt bacterii obişnuite, dar tipul rezistent la meticilină (MRSA), preluat cel mai adesea în spitale, este  dificil de tratat şi necesită antibiotice speciale.

Activitatea Maternității Giulești, în cifre (2017):

  • 27.322 paciente/an
  • 3.500 nașteri/an
  • 4.94 intervenții/an
  • 2.000 fertilizări/an

Maternitatea a negat că este sursa infecției intraspitalicești, dar 11 angajați erau purtători ai bacteriei

Reaminitm că Maternitatea a negat inițial, după apariția primelor 13 cazuri, că ar fi sursa infecției intraspitalicești.

La câteva zile, la sfârșitul lunii noiembrie, controlul DSP a identificat 11 angajați au fost depistați ca fiind purtători ai bacteriei stafilococ auriu. Cei 11 lucrează la Secția de neonatologie.

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) vrea să relocheze activitatea a trei spitale din Capitală, se arată într-un proiect de hotărâre a CGMB.

Maternitatea va fi relocată

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat în urmă cu două săptămâni relocare a trei spitale din subordinea adminsitrației locale, printre care și a Maternității Giulești.

Clădirea datează din anul 1921 și a găzduit inițial o şcoală de ucenici, iar din 1949 până în anul 1951, o școală de moaşe.

Potrivit declarațiilor făcute în ultimele săptămâni de unii specialiști, este foarte riscantă folosirea în continuare a actualelor săli de naștere, din cauza bacteriilor ce au pătruns în pereți.

De ce spune Primăria că este necesară relocarea:

  • funcționalitate a spațiilor cu destinație medicală și non-medicală
  • siguranță structurală și de integritate constructivă a imobilelor
  • îndeplinire a cerințelor din normele DSP, privitor la suprafețele alocate per pacient și a circuitelor medicale
  • încadrare a imobilelor ce găzduiesc spitalele la momentul actual în categorii de clasă seismică ce nu permit continuare activității sau limitează desfășurarea activității condiționat de intrarea imediată în lucrări de consolidare, fapt ce ar duce la suspendarea desfășurării actului medical

Pentru Maternitatea Giulești este necesară o clădire cu o suprafață de cel puțin 14.000 de mp, pentru secțiile de Obstetrică-Ginecologie I, II și Neonatologie e nevoie de o clădire de cel puțin 5.000 de mp, conform unui comunicat al Primăriei Capitalei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: