joi

1 august, 2024

4 martie, 2019

Pentru ca starea de protest din magistratură să înceteze, Guvernul României ar trebui să elimine limitările adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor și procurorilor și să abroge dispozițiile referitoare la înființarea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați.

Este opinia a trei importante asociații ale magistraților:

Forumul Judecătorilor din România,
Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și
Asociația ”Inițiativa pentru Justiție”.


Ultima propunere de modificare a O.U.G. nr. 7/2019 ignoră voturile a mii de magistrați, exprimate în cadrul adunărilor generale ale instanțelor judecătorești și parchetelor, susțin cele trei organizații, într-un comunicat transmis luni.

În adunările generale, magistrații au cerut suspendarea imediată a dispozițiilor din legile Justiției și ordonanțele de urgență subsecvente criticate de Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și GRECO.

Aceste acte normative ar trebui revizuite după o reală consultare a sistemului judiciar, menționează comunicatul.

Ce spun cele trei asociații că ar trebui să facă Executivul pentru a înlătura starea de protest din sistem:

  • să elimine limitările adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor și procurorilor
  • să abroge dispozițiile referitoare la înființarea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați
  • să renunțe imediat și pe termen lung (nu doar pentru anul 2019) la dispozițiile care prevăd dublarea perioadei de pregătire în cadrul Institutului Național al Magistraturii
  • să elimine la dispozițiile care elimină meritocrația în magistratură, promovarea efectivă la instanțele și parchetele superioare urmând a se face numai pe baze meritocratice, inclusiv și mai ales la Înalta Curte de Casație și Justiție
  • să abroge imediat O.U.G. nr. 77/2018, precum și prevederile referitoare la reorganizarea Inspecției Judiciare care întăresc nejustificat atribuțiile inspectorului-șef.

În finalul comunicatului, cele trei organizații ale magistraților menționează că „apreciază solidaritatea manifestată de societatea civilă, de cadrele didactice de la principalele facultățile de drept din țară, precum și de actorii români, convinși fiind că statul de drept poate exista numai în contextul unei magistraturi independente și meritocratice”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: