joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 august, 2019

Statele membre au convenit miercuri asupra seriei de măsuri de sprijin propuse de Comisia Europeană pentru a ușura dificultățile financiare cu care se confruntă fermierii din cauza condițiilor meteorologice și pentru a crește disponibilitatea hranei pentru animale.

Problema României: Pachetul de măsuri care vizează combaterea deșertificării din România nu a fost bine conceput, astfel încât niciun beneficiar eligibil nu a aplicat și nicio plată nu a fost efectuată, menționează un raport al Curtea Europeană a Auditorilor (CEA).

Pachetul de măsuri urmează să fie adoptat în mod oficial la începutul lunii septembrie.


Acțiunile aprobate miercuri includ posibilitatea unor plăți în avans mai mari și a unor derogări excepționale de la normele de „înverzire”, pentru a ajuta fermierii să asigure hrană suficientă pentru animalele lor.

Fermierii afectați vor putea să primească un procentaj mai mare din plățile politicii agricole comune (PAC), ceea ce va duce la îmbunătățirea fluxului lor de numerar.

Concret:

  • Până la 70 % din plățile lor directe vor fi primite începând cu mijlocul lunii octombrie;
  • 85 % din plățile privind dezvoltarea rurală vor fi primite imediat după adoptarea oficială a pachetului de măsuri la începutul luni septembrie.
Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De asemenea, vor fi adoptate derogări de la anumite norme de „înverzire” pentru a spori disponibilitatea hranei pentru animale, care fac posibilă:

  • considerarea terenurilor lăsate în pârloagă drept culturi distincte, sau ca zone de interes ecologic, chiar dacă acestea au fost pășunate sau recoltate;
  • însămânțareaa culturilor intermediare drept culturi pure (și nu ca amestec de culturi, astfel cum este prevăzut în prezent) în cazul culturilor destinate pășunatului sau producției de furaje;
  • redicerea perioadei minime de 8 săptămâni pentru culturile intermediare pentru a permite fermierilor care cultivă terenuri arabile să însămânțeze culturile de iarnă în timp util după culturile intermediare.

„Încă de la începutul fenomenelor climatice extreme am urmărit îndeaproape situația și suntem pregătiți să oferim sprijin fermierilor noștri. Comisia a fost tot timpul în strânsă legătură cu toate statele membre și am reacționat rapid atunci când a fost necesar. Aceste măsuri ar trebui să protejeze fermierii din punct de vedere financiar, precum și împotriva unei penurii de furaje care ar putea să le afecteze animalele,” a declarat, citat într-un comunicat al CE, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: