duminică

29 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 octombrie, 2019

Partidele aflate la guvernare în Germania au ajuns la un acord de a îngheța chiriile din Berlin, pentru o perioadă de cinci ani, unul dintre cele mai radicale planuri de a răspunde prețurilor în creștere din industria imobiliară, transmite Bloomberg.

Modificări legislative în acest sens ar urma să fie aprobate săptămâna aceasta, iar măsura ar trebui să intre în vigoare în primul trimestru din 2020.

”Intrăm într-un nou teritoriu. Alții se gândesc la astfel de măsuri, noi le chiar implementăm”, a comentat Michael Mueller, primarul capitalei germane.


Decizia vine ca urmare a evoluției prețurilor din marile orașe, chiriile din Berlin dublându-se în ultimul deceniu. Investitorii se tem că Berlinul ar putea implementa și alte măsuri, cum ar fi obligarea marilor proprietari imobiliari să vândă proprietăți statului, măsură pe care o văd drept o expropriere de facto.

Capitala Germaniei nu este singurul oraș care se confruntă cu o creștere exponențială a prețurilor imobiliare și cu un deficit de locuințe accesibile. Guvernul socialist din Spania a implementat recent o limitare a majorărilor de chirii.

Germania va permite proprietarilor de locuințe o majorare a chiriilor cu rata inflației, prognozată la 1,3% în 2020. De asemenea, ei vor putea să ceară chirii ceva mai ridicate în situația în care realizează lucrări de renovare a imobilelor.

Măsura a fost criticată de autoritățile locale din alte orașe. Peter Tschentscher, primarul din Hamburg, a declarat pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung că singura metodă sustenabilă de a asigura sustenabilitatea  chiriilor pe termen lung este creșterea ofertei de locuințe în ritm cu cererea. Înghețarea prețurilor va avea ca efect descurajarea investițiilor în clădiri noi, a adăugat el.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: