țările cu cele mai mari salarii

29 iunie, 2023

Comisia Europeană a elaborat două propuneri pe de o parte pentru a menține plățile cash, atât pentru persoane fizice cât și pentru companii în întreaga zonă euro, cât și pentru a stabili un cadru legal pentru posibila introducere a unei forme digitale a monedei euro pe care Banca Centrală Europeană s-o poată emite în viitor, în completarea numerarului, se arată într-un comunicat al Comisiei.

În urma sondajelor a rezultat că 60% dintre persoanele chestionate au declarat că doresc să aibă opțiunea de a plăti cash, în timp ce o parte tot mai mare aleg să plătească digital, folosind carduri si aplicații ale băncilor sau ale altor firme financiare și digitale. Această tentință de utilizare a banilor digitali s-a întărit în timpul pandemiei de Covid.

În comunicat, Comisia a propus cele două seturi de măsuri care sunt complementare, pentru a se aigura că oamenii au ambele opțiuni de plată la îndemână, numerar sau digital atunci când doresc să plătească cu euro:

  • O propunere legislativă privind reglementarea circulației legale a numerarului pentru a proteja rolul monedei fizice, și garanția că acesta este acceptată pe scară largă ca mijloc de plată și că va rămâne accesibilă persoanelor și întreprinderilor din zona euro.
  • O propunere legislativă de stabilire a cadrului juridic pentru un posibil euro digital ca o completare la bancnote și monede euro. Ar asigura că oamenii și întreprinderile au o opțiune suplimentară – pe lângă opțiunile private actuale – care le permite să plătească digital cu o formă de bani publici larg acceptată, ieftină, sigură și rezistentă în zona euro (completând soluțiile private existente). În timp ce propunerea– odată adoptată de Parlamentul European și de Consiliu – ar stabili cadrul legal pentru euro digital, în cele din urmă va reveni Băncii Centrale Europene să decidă dacă și când să emită euro digital.

Numerarul în euro este „mijloc de plată legal” în zona euro. Această propunere urmărește să definească în legislație, ceea ce înseamnă de fapt acest lucru, cu accent pe două subiecte principale: acceptarea și accesibilitatea.

Deși acceptarea numerarulului nu pune probleme în general în zona euro, au apărut unele limitări în unele state membre și sectoare economice. De exemplu, ca urmare a reducerii  numărului de bancomate sau a desființării de sucursale ale băncilor.

Statele membre vor trebui să asigure acceptarea pe scară largă a plăților în numerar, precum și accesul suficient și efectiv la numerar. Acestea vor trebui să monitorizeze și să raporteze problemele și să ia măsuri pentru a rezolva orice problemă identificată. Comisia ar putea interveni pentru a impune măsuri dacă este necesar.

Propunerea urmărește ca toată lumea din zona euro să beneficieze de libertatea de a-și alege metoda de plată preferată și să asigure acces la serviciile de bază în numerar. Aceasta va asigura incluziunea financiară a grupurilor vulnerabile care tind să se bazeze mai mult pe plăți în numerar, cum ar fi persoanele în vârstă.

Digital euro


Pentru a se adapta la creșterea digitalizării economiei, Banca Centrală Europeană (BCE) – la fel ca multe alte bănci centrale din lume – investighează posibilitatea introducerii unui euro digital, ca o completare a numerarului. Euro digital ar oferi consumatorilor o soluție alternativă de plată la nivel european, pe lângă opțiunile care există astăzi. Aceasta înseamnă mai multe opțiuni pentru consumatori și un rol internațional mai puternic pentru moneda euro.

Asemenea numerarului de astăzi, euro digital ar fi disponibil alături de mijloacele private de plată naționale și internaționale existente, cum ar fi cardurile sau aplicațiile. Ar funcționa ca un portofel digital. Oamenii și întreprinderile ar putea plăti cu euro digital oricând și oriunde în zona euro.

În mod semnificativ, ar fi disponibil pentru plăți atât online, cât și offline, adică plățile ar putea fi efectuate de la dispozitiv la dispozitiv fără conexiune la internet, dintr-o zonă îndepărtată sau dintr-o parcare subterană. În timp ce tranzacțiile online ar oferi același nivel de confidențialitate a datelor ca și mijloacele digitale de plată existente, plățile offline ar asigura un grad ridicat de confidențialitate și protecție a datelor pentru utilizatori: ar permite utilizatorilor să efectueze plăți digitale în timp ce dezvăluie mai puține date personale decât fac în prezent atunci când efectuează plăți cu cardul, la fel ca atunci când plătiți cu numerar. Nimeni nu ar putea vedea pentru ce plătesc oamenii atunci când folosesc euro digital offline.

Băncile și alți furnizori de servicii de plată din întreaga UE ar putea distribui euro digital persoanelor fizice și întreprinderilor. Serviciile digitale de bază pentru euro ar fi oferite gratuit persoanelor fizice. Pentru a favoriza incluziunea financiară, persoanele care nu au un cont bancar ar putea să deschidă și să dețină un cont la un oficiu poștal sau o altă entitate publică, cum ar fi o autoritate locală. De asemenea, ar fi ușor de utilizat, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități.

Comercianților din zona euro li se va cere să accepte euro digital, cu excepția comercianților foarte mici care aleg să nu accepte plăți digitale (întrucât costul pentru crearea unei noi infrastructuri pentru a accepta plăți în euro digital ar fi disproporționat).

Euro digital ar putea fi, de asemenea, o bază solidă pentru continuarea inovației, permițând băncilor să ofere soluții inovatoare clienților lor, de exemplu.

Disponibilitatea și utilizarea pe scară largă a banilor digitali emiși de banca centrală ar fi, de asemenea, importante pentru suveranitatea monetară a UE – mai ales dacă alte bănci centrale din întreaga lume încep să dezvolte monede digitale. De asemenea, este important mai ales în contextul pieței criptomonedelor în curs de dezvoltare.

Propunerea de astăzi stabilește cadrul juridic și elementele esențiale ale monedei euro digitale, care ar permite, odată adoptate de Parlamentul European și de Consiliu, Băncii Centrale Europene să introducă în cele din urmă un euro digital care este utilizat și disponibil pe scară largă. BCE va avea sarcina de a decide dacă și când să emită euro digital. Acest proiect va necesita o activitate tehnică suplimentară semnificativă din partea BCE.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: