vineri

26 aprilie, 2024

19 martie, 2022

Din cei aproape 80.000 de cetăţeni ucraineni refugiați, care au ales să rămână în România, 30.000 sunt copii, iar guvernul va finaliza în aprilie măsurile de incluziune pentru aceștia, cu sprijinul UNCHR, al experților în educație și a ONG-urilor din domeniu, potrivit consilierului de stat Mădălina Turza.

„Se discută deja despre curriculum adaptat nevoilor copiilor ucraineni, despre instrumente de învăţare în limba lor, despre profesori nativi de limbă ucraineană. (…) Pe fiecare domeniu – că vorbim de educaţie, de sănătate, de locuire – venim cu acele măsuri care vor aduce partea de calitate pentru refugiaţii ucraineni”, a spus Mădălina Turza, citată de Agerpres.

„Task-Force”-ul pentru gestionarea situaţiei din Ucraina și-a propus ca  Planul naţional de răspuns  – faza a II-a să fie gata la începutul lunii aprilie.


„Suntem pe finalul (fazei) de răspuns de urgenţă şi pregătim următoarea etapă. Încă nu vorbim de un val de copii care s-au înscris în şcolile din România. (…) Sunt nişte traume la mijloc, acum după ce un copil a călătorit peste graniţă, a mers sute de kilometri, e puţin probabil că a doua zi va merge la şcoală. Şi atunci, pentru a ne pregăti pentru acel moment, venim cu aceste măsuri”, a arătat consilierul de stat.

Soarta copiilor fără părinți

Copiii neînsoţiţi „fie că vorbim de cei care au sosit în ţară alături de rude de gradul II, III sau cunoştinţe şi prieteni, dar şi cei care vin din sistemul de protecţie din Ucraina, sunt gestionaţi de Ministerul Familiei, prin Autoritatea pentru Protecţia Copilului”, a spus Mădălina Turza.

„Toţi aceşti copii au intrat într-o formă de protecţie, cu sprijinul direcţiilor generale de asistenţă şi protecţia copilului, unde beneficiază de toate serviciile de îngrijire adecvate conform vârstei, până la clarificarea, să spunem, şi a statutului lor legal şi până la identificarea posibilelor rude”.

Sunt copii care îşi aşteaptă părinţii sau pe unul dintre părinţi să sosească în România sau, de asemenea, sunt copii care au rude sau părinţii în Europa de Vest şi pentru care se încearcă găsirea unor canale de comunicare astfel încât aceştia să ajungă alături de părinţii lor – a explicat consilierul de stat.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: