sâmbătă

11 mai, 2024

6 noiembrie, 2012

Candidaţii la alegeri nu vor mai putea oferi alegătorilor alimente, băuturi sau produse din tutun, ci doar mărfuri nealimentare în valoare de până la 10 lei şi obiecte de promovare electorală precum calendare, pixuri, brichete, DVD-uri, tricouri, pungi, mănuşi inscripţionate cu însemne electorale.

Noua regulă a fost introdusă de guvern prin ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de marţi, a anunţat ministrul de Interne, Mircea Duşă, citat de Mediafax.

El a arătat că legislaţia actuală stabileşte că tentativa, promisiunea şi darea de bani şi obiecte de folosinţă în scopul determinării alegătorilor de a vota într-un fel sau altul se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani, fiind însă exceptate „obiectele cu caracter simbolic”, care nu erau însă definite.


Prin ordonanţa de urgenţă aprobată marţi, Guvernul a detaliat care sunt obiectele ce pot sau nu pot fi folosite în campania electorală.

Atenţiile interzise:

  • Alimentele
  • băuturile alcoolice sau nealcoolice
  • produsele din tutun sau mărfurile nealimentare, cu excepţia materialelor de propagandă electorală.

Materiale de propagandă permise

  • Afişe, pliante, cărţi poştale
  • calendare, caiete, ilustrate
  • pixuri, brichete, chibrituri
  • insigne, ecusoane, DVD-uri, fanioane, steaguri
  • căni, pungi
  • tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mănuşi, pelerine, jachete

Toate obiectele permise trebuie să fie inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunii politice sau candidaţilor.

Sunt permise şi alte obiecte de propagandă electorală inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunii politice sau candidaţilor a căror valoare nu depăşeşte 10 lei fără TVA pentru fiecare articol, fără însă să poată face parte din categoria alimentelor, băuturilor alcoolice sau nealcoolice şi produselor din tutun.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că limitarea de către guvern la 10 lei a valorii obiectelor care pot fi oferite alegătorilor în campanie poate să împiedice cumpărarea voturilor, dar şi abuzuri ale organelor de urmărire penală, de tipul celor înregistrate după referendumul de demitere a preşedintelui.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: