sâmbătă

20 aprilie, 2024

6 septembrie, 2011

„Cu efect imediat, banca nu va mai accepta o rată euro/franc de sub minimul de 1,2 franci. Banca Naţională va impune acest curs minim cu determinare totală şi este pregătită să cumpere valută în catităţi nelimitate”, se arată într-un scurt comunicat al Băncii Naţionale a Elveţiei, emis marţi.

Francul a căzut cu 7% faţă de euro după anunţ, la un curs de 1,187 franci/euro.

Principalul indice al bursei elveţiene a crescut puternic în urma anunţului, urcând cu 3,5%. Creşterea accentuată a pieţei elveţiene a propulsat pe plus şi bursele europene, indicele FTSEurofirst 300 înregistrând o creştere de 1%.


Francul elveţian a crescut puternic în ultimele două luni, din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat din zona euro şi problemele economice şi fiscale ale Statelor Unite, care au determinat investitorii să părăsească poziţiile pe bursele de valori şi de mărfuri, pe valute volatile şi obligaţiuni cu risc, pentru a se refugia în active cu randamente reduse, însă cu un grad ridicat de siguranţă.

Astfel, francul elveţian, aurul, yenul japonez, obligaţiunile guvernamentale japoneze şi titlurile de trezorerie SUA de pe piaţa secundară au crescut puternic, atingând maxime istorice.

Companiile elveţiene au reclamat în repetate rânduri guvernului şi băncii centrale că aprecierea abruptă a francului afectează grav exportatorii, industria şi locurile de muncă. Exporturile generează circa jumătate din Produsul Intern Brut al Elveţiei.

Francul este pe un trend ascendent de trei ani, odată cu criza financiară mondială declanşată în septembrie 2008 de falimentul băncii americane de investiţii Lehman Brothers.


În Europa de Est, aprecierea francului a cauzat probleme pentru persoanele şi firmele care au luat credite în monedă elveţiană. Fenomenul este mai grav îndeosebi în Ungaria, unde creditarea în franci a fost foarte răspândită în anii anteriori crizei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: