miercuri

24 aprilie, 2024

12 septembrie, 2018

Premierul Olandei, Mark Rutte, a declarat, miercuri, după întâlnirea avută la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis, că ţara sa are îngrijorări cu privire la statul de drept din România și a repetat că statul de drept este fundamentul proiectului european.

Întrebat despre apelul adresat României de 12 ambasade, printre care şi cea a Olandei, precum și despre condiționarea intrării în Spațiul Schengen de raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), Mark Rutte a declarat:


Înțeleg pe deplin dorința României de a adera la spațiul Schengen. Olanda a făcut în permanență o legătură între această dorință și îndeplinirea condițiilor din MCV.

Trebuie să fim îndrumați de aceste criterii. Este o chestiune pe care o va evalua Comisia Europeană și, după ce o va face, vom vedea care sunt pașii următori (…)

E adevărat că am urmărit evenimentele recente din România, avem o serie de îngrijorări cu privire la statul de drept. La rândul său, Comisia Europeană şi-a manifestat îngrijorările cu privire la eforturile de reformă al căror ritm pare să încetinească.

Din perspectiva noastră, privim întâi la ceea ce va spune Comisia Europeană (…).


Pentru noi toţi însă, pentru toată Uniunea Europeană, statul de drept este un aspect absolut cheie, este fundamentul parteneriatului european, siguranţa juridică şi legală pentru firme şi persoane private.

Să vedem ce va spune Comisia Europeană şi vom vedea fiecare dacă s-au făcut progrese şi în ce măsură.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

  • Spațiul Schengen a fost creat printr-o înțelegere ce prevede și pașii de urmat, și condițiile care trebuie îndeplinite. Comisia Europeană sprijină demersul de aderare al României, cum și majoritatea statelor europene sunt pentru acceptarea țării noastre, în asociere cu și cu Bulgaria. Aceste chestiuni au fost de multe ori și pe larg dezbătute, iar evoluția pe care o vedem în momentul de față în domeniul legilor justiției cu siguranță ridică câteva semne de întrebare suplimentare.
  • Aceste semnale venite de la parteneri (în legătură cu încălcarea unor principii ale statului de drept – n. red.) trebuie să fie luate foarte în serios. (…) Ştiu că în politica românească unii acuză că partenerii noştri se amestecă în treburile interne. Această evaluare este fundamental greşită. (…) Nu putem să fim parte într-o comunitate de valori şi să ne izolăm.
  • Întrebat cum comentează afirmațiile unor lideri PSD privind finanțarea din străinătate a protestului din 10 august, șeful statului a răspuns: „Nu am astfel de date”.

Klaus Iohannis l-a primit, miercuri, la Cotroceni pe Mark Rutte, care efectuează o vizită oficială în România. Cei doi au discutat subiecte cu privire la relaţiile bilaterale, dar şi aspecte legate de principalele teme aflate pe agenda europeană şi cea internaţională.

„Vor fi abordate cu prioritate teme legate de viitoarea Preşedinţie a României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, în special privind procesul de consolidare a Uniunii Europene, negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual al Uniunii pentru perioada 2021-2027, gestionarea fenomenului migraţiei, precum şi procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană”, preciza Administraţia Prezidenţială într-un comunicat transmis anterior întâlnirii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: