19 august, 2013

Preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius (foto), nu crede că încetinirea achiziţiilor de obligaţiuni de către Rezerva Federală americană va da o lovitură de moarte pieţelor emergente.

Îngrijorările sunt exagerate. Ceea ce oamenii nu conştientizează este că aşa-numita reducere a achiziţiilor de obligaţiuni vine după o creştere incredibilă a masei monetare în SUA. Aceste programe de relaxare cantitativă au avut un efect cumulativ. Nu suntem într-o situaţie în care totul se opreşte şi banii vor dispărea”, a spus Mark Mobius, la postul american CNBC, citat de Agerpres.

Șeful Templeton a prognozat o creştere a fondurilor care se vor îndrepta spre pieţele emergente, în special spre regiunea ASEAN care, graţie acordului de liber schimb cu SUA, pe termen lung va da naştere unei pieţe egale cu cea a Chinei.


Şi alţi economişti sunt de părere că îngrijorările privind efectele reducerii achiziţiilor de obligaţiuni sunt exagerate.

”Creşterea dobânzilor în SUA nu este suficientă pentru a destabiliza sistemul financiar şi a declanşa o criză de care mulţi se tem”, a declarat Frederic Neumann, analist la HSBC.

Preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a declarat că banca centrală a SUA ar putea să-şi încetinească ritmul achiziţiilor de obligaţiuni la finele acestui an şi să oprească complet acest program la mijlocul anului următor.

În prezent, Fed cumpără lunar obligaţiuni în valoare de 85 de miliarde de dolari, pentru a stimula creşterea economiei.


În ultima evaluarev a celui mai recent acord finalizat cu România, FMI arăta în luna iunie 2013 că au crescut ușor costruile la împrumuturile României de pe piețele financiare internaționale după ce Rezerva Federală a SUA anunțase că ar putea începe să reducă achizițiile de active.

”În sensul tendințelor regionale, prețurile activelor din România au scăzut în ultimele câteva săptămâni, în mare parte din cauza presiunilor pieței la nivel mondial. Indicatorul obligațiunilor pentru piețele emergente spread-urile CDS pentru România au crescut cu 60, respectiv 41 de puncte, după ce președintele Rezervei Federale a SUA a sugerat, pe 22 mai, că Fed. ar putea începe în curând să-și reducă achizițiile de active”, se arată în raportul de evaluare al FMI.

În România, Templeton administrează Fondul Proprietatea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: