luni

17 iunie, 2024

9 noiembrie, 2020

Fostul ambasador Mark Gitenstein face parte din echipa de tranziție anunțată de președintele-ales al SUA, Joe Biden, potrivit site-ului oficial buildbackbetter. Diplomatul este un apropiat al președintelui ales și a fost trimisul SUA în România în perioada 2009 – 2012, când Joe Biden era vicepreședinte, iar Barack Obama, președinte al Americii.

De altfel avocatul a făcut parte și din echipa de tranziție a lui Barack Obama, după câștigarea primului mandat la Casa Albă, în 2008.

Bunicii lui Mark Gitenstein au fost evrei emigranți din Botoșani.


Diplomatul a pledat pentru consolidarea anticorupției și un stat de drept, pe parcursul prezenței sale în România și a păstrat legătura cu această țară și după încetarea mandatului de reprezentant al SUA la București.

El este consilier senior pentru comerț internațional la compania de avocatură Mayer Brown și membru în board-ul Fondului Proprietatea, care deține acțiuni la majoritatea marilor companii de stat din România.

Mark Gitenstein va ține luni un discurs  la conferința online organizată de ICR New York pentru a marca 140 de ani de relații diplomatice între SUA și România, conferință la care mai participă secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană și profesorul Dennis Deletant, de la Georgetown University.

Cele patru priorități ale mandatului Biden


În discursul în care și-a anunțat victoria, Joe Biden a anunțat principalele priorităție ale mandatului său:

  • Covid-19 (este principala temă pe care o are în vedere în perioada de tranzilie și testarea intensă, medicamente și vaccinuri accesibile tuturor, pentru a putea controla răspândirea coronavirusului). Luni, Joe Biden urmează să anunțe grupul care va aplica startegia pentru pandemie dezvoltată deja de democrați.
  • Redresarea reconomică (cel mai ambițios program de investiții publice în companiile americane, de la Al Doilea Război Mondial încoace: 400 de miliarde de dolari, în următorii patru ani,pentru achiziționarea de bunuri și servicii din SUA;300 de miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare pentru inițiative ce vizează energia verde)
  • Echitatea rasială
  • Schimbări climatice: președintele ales a promis ca în prima zi a mandatului său va readuce SUA în cadrul acordului de la Paris privind clima, din care Statele Unite s-au retras oficial miercuri. De menționat, că Joe Biden dorește o abordare a problemelor climatice cu accent pe măsurile ce sprijină economia, prin  crearea de locuri de muncă în domenii verzi. „Când mă gândesc la schimbările climatice, cuvântul la care mă gândesc este locuri de muncă,” a explicat Joe Biden.

Echipa de tranziție

Echipa de tranziție a celui de-al 46-lea președinte al Statelor Unite a fost construită în jurul Ted Kaufman, fostul șef al cabinetului de senator al lui Joe Biden, și a lui Jeff Zients – fost președinte al Consiliului Economic de la Casa Albă în mandatul lui Barack Obama.

Echipa lui Joe Biden așteaptă însă ca Donald Trump să recunoască rezultatul alegerilor și apoi să permită accesul repreznetanțiilor viitoare administrații în agențiile federale, pentru a pregăti preluarea guvernării.

Potrivit unor surse, echipa care a început în vară pregătirea pentru tranziția de trei luni ce acoperă perioadă dintre ziua alegerilor și ziua învestirii, număra aproximativ 150 de persoane, dar ar putea ajunge la circa 300.

Conform uzanțelor, după prleuarea administrației, noul președinte numește aproximativ 4.000 de persoane ce preiau conducerea diferitelor agenții și departamente. Pentru aproximativ 1.200 de oficiali este nevoie de votul Senatului.

Din cauza numărului de mandate obținute de republicani în Senat, Joe Biden va fi obligat să negocieze efectiv fiecare numire ce necesită aprobarea acestei camere, scrie CNN.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: