joi

28 martie, 2024

1 octombrie, 2019

Marja netă de dobândă la creditele și depozitele în leiaflate în sold  s-a diminuat până la 6,73 puncte procentuale în august (lună/lună), minimul din iunie 2018, ca urmare a declinului ratei de dobândă la credite și a creșterii ratei de dobândă la depozite, potrivit unui raport al Băncii Transilvania (TLV).

Dobînda medie la creditele în lei aflate în sold a ajuns la 9,35% (minimul din martie), iar cea la depozite la 2,62% (maximul din februarie 2015), potrivit datelor Băncii Naționale a României.

Evoluția dobânzilor a avut loc „ în contextul semnalelor de maturitate ale ciclului economic post-criză, al perspectivelor de politică monetară (SUA, Zona Euro, România) și al nivelului ridicat de concurență din sectorul bancar intern”, scrie analistul Andrei Rădulescu în raportul citat.


La creditele și depozitele în sold în euro marja netă de dobândă s-a ajustat până la minimul istoric de 2,02 puncte procentuale în august.

Rata de dobândă la credite a scăzut până la 2,15%, iar rata de dobândă la depozite s-a diminuat până la 0,13% (ambele la minime istorice), evoluții determinate de semnalele de politică monetară din Zona Euro, mai precizează raportul Băncii Transilvania.

Dobânzile la creditele și depozitele noi

Rata de dobândă la creditele noi în lei s-a redus în august până la 9,27% (minimul din ianuarie), cu un ritm lunar de cinci puncte bază la, iar rata de dobândă la depozite a scăzut până la 2,79%, cu șapte puncte bază lună/lună.


Astfel că marja netă de dobândă la creditele / depozitele noi în lei a urcat marginal în august, cu două puncte bază lună/lună, până la 6,48 puncte procentuale.

„ Pe termen mediu ne așteptăm la atenuarea graduală a decalajului pentru marjele nete de dobândă (RON vs. EUR), pe fondul perspectivelor de convergență (nominală și reală) a României spre Zona Euro”, spune Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: