Roma este dispusa sa coopereze pentru instituirea unei taxe pe tranzactiile financiare in Uniunea Europeana, a declarat duminica seara seful guvernului italian, Mario Monti, potrivit AFP, citată de Euractiv.
„Guvernul predecesorului meu Silvio Berlusconi si-a exprimat opozitia, la nivel european, in acest sens. Cu toate acestea, eu doresc sa anunt cooperarea guvernului italian privind aceasta problema”, a declarat Monti, chestionat de un jurnalist la canalul public de televiziune RAI 3.
„Nu are nimic de-a face cu faptul ca am fost un student al profesorului Tobin”, a glumit premierul italian.
Presedintele Frantei a atras iritarea partenerilor europeni, anuntand vineri ca, indiferent de dorinta liderilor UE, vrea sa introduca o taxa pe tranzactiile financiare. In replica, Berlinul a remarcat sec ca pozitia sa ramane neschimbata in acest sens. „Scopul nostru de a introduce o astfel de taxa ramane neschimbat”, a spus purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert.
Duminica, premierul britanic David Cameron si-a reafirmat opozitia fata de orice orice impozit, amenintand ca se va folosi de dreptul de veto pentru a bloca impunerea unei taxe pe tranzactiile financiare, cunoscuta drept taxa Tobin, pe teritoriul Uniunii Europene, cu exceptia cazului in care aceasta se stabileste la nivel global.
Abonează-te la newsletter aici.
Nicolas Sarkozy se va intalni luni, la Berlin, cu cancelarul german Angela Merkel, pentru a-si armoniza pozitiile privind taxa financiara inainte de summitul UE, de la sfarsitul lunii; un summit trilateral cu Italia este programat la 20 ianuarie la Roma.
Taxa Tobin, conceputa in 1972 de economistul american James Tobin, are scopul de a reduce speculatiile de pe piata valutara. CE a adoptat, in septembrie 2011, planurile impunerii unei taxe pe tranzactiile financiare, insa pentru a putea fi aplicata pe teritoriul Uniunii, taxa trebuie votata de toate cele 27 de state membre.