vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 ianuarie, 2012

Roma este dispusa sa coopereze pentru instituirea unei taxe pe tranzactiile financiare in Uniunea Europeana, a declarat duminica seara seful guvernului italian, Mario Monti, potrivit AFP, citată de Euractiv.

„Guvernul predecesorului meu Silvio Berlusconi si-a exprimat opozitia, la nivel european, in acest sens. Cu toate acestea, eu doresc sa anunt cooperarea guvernului italian privind aceasta problema”, a declarat Monti, chestionat de un jurnalist la canalul public de televiziune RAI 3.

„Nu are nimic de-a face cu faptul ca am fost un student al profesorului Tobin”, a glumit premierul italian.


Presedintele Frantei a atras iritarea partenerilor europeni, anuntand vineri ca, indiferent de dorinta liderilor UE, vrea sa introduca o taxa pe tranzactiile financiare. In replica, Berlinul a remarcat sec ca pozitia sa ramane neschimbata in acest sens. „Scopul nostru de a introduce o astfel de taxa ramane neschimbat”, a spus purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert.

Duminica, premierul britanic David Cameron si-a reafirmat opozitia fata de orice orice impozit, amenintand ca se va folosi de dreptul de veto pentru a bloca impunerea unei taxe pe tranzactiile financiare, cunoscuta drept taxa Tobin, pe teritoriul Uniunii Europene, cu exceptia cazului in care aceasta se stabileste la nivel global.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Nicolas Sarkozy se va intalni luni, la Berlin, cu cancelarul german Angela Merkel, pentru a-si armoniza pozitiile privind taxa financiara inainte de summitul UE, de la sfarsitul lunii; un summit trilateral cu Italia este programat la 20 ianuarie la Roma.

Taxa Tobin, conceputa in 1972 de economistul american James Tobin, are scopul de a reduce speculatiile de pe piata valutara. CE a adoptat, in septembrie 2011, planurile impunerii unei taxe pe tranzactiile financiare, insa pentru a putea fi aplicata pe teritoriul Uniunii, taxa trebuie votata de toate cele 27 de state membre.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: