Marea Britanie, SUA și Canada acuză Rusia că încearcă, prin atacuri cibernetice, să fure cercetări privind vaccinuri anti-Covid - CursDeGuvernare.ro
marți

26 octombrie, 2021

Marea Britanie, SUA și Canada acuză Rusia că încearcă, prin atacuri cibernetice, să fure cercetări privind vaccinuri anti-Covid

17 iulie, 2020

Hackeri susținuți de statul rus încearcă să fure cercetări referitoare la vaccinuri şi tratamente pentru Covid-19, a acuzat joi National Cyber Security Centre (NCSC), din Marea Britanie.

Ulterior, un comunicat comun al Marii Britanii, Statelor Unite şi Canadei a atribuit atacurile acestea grupului APT29, cunoscut și sub numele ”Ducs” sau ”Cozy Bear”, despre care afirmă că aproape sigur operează în cadrul serviciilor ruse de spionaj.

”Această campanie de atacuri a APT29 vizează în principal ţinte guvernamentale, diplomatice, grupuri de reflecţie, actori din sectorul sanitar şi al energiei pentru a le sustrage valoroasa proprietate intelectuală”, explică NCSC, citat de Agerpres.


Conform directorului pentru operaţiuni al acestei instituţii, Paul Chichester, grupul de hackeri ”foloseşte diferite instrumente şi tehnici, mai ales ”spear-phisphing” şi programe malware personalizate cunoscute sub numele de ”WellMess” şi ”WellMail””.

Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, a calificat drept ”total inacceptabil ca serviciile de informaţii ruse să-i vizeze pe cei implicaţi în lupta împotriva pandemiei de coronavirus”.

”În timp ce unii îşi urmăresc cu imprudenţă interesele egoiste, Regatul Unit şi aliaţii săi îşi continuă munca grea de a găsi un vaccin care să protejeze sănătatea mondială”, a continuat şeful diplomaţiei britanice, adăugând că ”Regatul Unit va continua să lupte împotriva celor care desfăşoară astfel de atacuri cibernetice” şi care mai devreme sau mai târziu ”vor da socoteală”.

Moscova a reacţionat respingând că ar fi implicată în astfel de acţiuni. ”Nu avem nicio informaţie despre cineva care a putut să atace cibernetic societăţi farmaceutice sau centre de cercetare în Marea Britanie (…) Respingem aceste acuzaţii”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.


La rândul ei, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a vorbit despre declaraţii ”vagi şi contradictorii, aproape imposibil de înţeles”, adăugând că britanicii nu au prezentat nici fapte şi nici probe.

Pe de altă parte, presa britanică citată joi de agenţia EFE semnalează că testele pe oameni pentru vaccinul împotriva COVID-19 la care lucrează compania AstraZeneca împreună cu University of Oxford şi Imperial College London au avut ”rezultate promiţătoare”, stimulând răspunsul dorit al sistemului imun. În această fază a testării pe oameni, care a început în aprilie şi la care participă circa 1.000 de voluntari sănătoşi, cercetătorii au observat că posibilul vaccin generează anticorpi şi celulele T care ar putea fi adecvate pentru generarea unui răspuns imun împotriva COVID-19.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În acest timp, în Rusia un responsabil implicat în proiectul realizării unui vaccin împotriva COVID-19 a susţinut tot joi că Moscova este încrezătoare că va putea scoate pe piaţă acest vaccin înainte de luna octombrie a anului în curs. ”Ieri (miercuri – n. red.) am încheiat cu succes prima fază a testelor clinice ale vaccinului dezvoltat de institutul Gamalei şi a doua fază sperăm să o terminăm pe 3 august, apoi vom demara a treia fază, nu doar în Rusia, ci şi într-o serie de alte ţări”, a spus la o teleconferinţă de presă Kiril Dmitriev, directorul general al Fondului Rus pentru Investiţii Directe (FRID).

Conform acestui oficial, vaccinul rus va fi ”unic” pentru că este primul din lume care a fost testat pe hamsteri infectaţi cu o doză letală de virus după ce au primit vaccinul şi nu s-au îmbolnăvit. ”Desigur că mai este un drum de parcurs pentru a confirma acest efect pe oameni în diferite faze” ale cercetării, a mai spus el, adăugând că obiectivul este ca Rusia să producă anul acesta 30 de milioane de doze de vaccin.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr