Sute de mii de angajaţi din sistemul de sănătate public din Marea Britanie întrerup luni, timp de patru ore, munca, în semn de protest faţă de refuzul guvernului de a le mări salariile cu un procent, informează presa internaţională.
Este prima mişcare de protest din ultimii 32 de ani. O astfel de acţiune a avut loc în 1982, în perioada premierului Margareth Thatcher.
Aceste măriri nu se pot face, altfel vor ameninţa calitatea îngrijirilor acordate pacienţilor, a argumentat ministrul Sănătăţii în martie.
Însă argumentele sunt considerate inadmisibile de către sindicate, în condiţiile în care economia britanică performează bine: în 2014 se aşteaptă o creştere de peste 3% a PIB.
„Inflaţia continuă să crească din 2011, iar în acelaţi timp nivelul salariului angajaţilor NHS a scăzut cu aproape 12%”, afirmă secretarul general al Sindicatului UNISON, Dave Prentis. „Refuzul de a acorda o mărire atât de derizorie, de 1%, arată câtă consideraţie are acest guvern faţă de salariaţii din Sănătate”, a apreciat el.
Pe de altă parte, NHS (National Health Service) are 1,2 milioane de angajaţi şi numai Armata Populară a Chinei, compania indiană de căi ferate şi lanţul american de supermarketuri Wal-Mart au mai mult personal, la nivel mondial, potrivit administraţiei britanice.
Nouă sindicate au lansat apelul la grevă, ceea ce înseamnă că aproape o jumătate de milion de angajaţi ai sistemului public de sănătate ar putea întrerupe lucru luni, potrivit unei estimări a publicaţiei Guardian.
La grevă sunt chemaţi toţi angajaţii NHS din Anglia şi Irlanda de Nord, cu excepţia medicilor şi dentiştilor. Serviciile de urgenţă urmează să continue să fie asigurate.
Ampla mişcare de protest are loc cu mai puţin de jumătate de an înaintea alegerilor electorale din Marea Britanie, iar subiectul snătăţii publice este unul extrem de dezbătut şi controversat în Regatul Unit.
Protestul ridică mingea la fileu Partidului Laburist, care-i acuză frecvent pe conservatori, aflaţi la putere, că recurg o privatizare agresivă a NHS.