Marea Britanie nu i-a prelungit viza oligarhului rus Roman Abramovich, patron al echipei de fotbal Chelsea, scrie Daily Mail, care precizează că știrea a fost publicată inițial de site-ul rus The Bell.
Roman Abramovici se regăsește pe lista figurilor politice și oligarhilor apropiați de Vladimir Putin, listă pe care SUA au publicat-o în ianuarie.
Lista publicată de Administrația Trump este parte a unei legi care impune sancțiuni Rusiei pentru implicarea în alegerile organizat în SUA. Pe aceasta se află 114 politicieni și 96 de oligarhi.
Surse din anturajul lui Roman Abramovici citate de Daily Mail afirmă că solicitarea de reînnoire a vizei nu a fost refuzată oficial, însă autoritățile britanice prelungesc în mod neobișnuit procedura fără să ofere nicio explicație.
Roman Abramovich, al 13-lea cel mai bogat om din Marea Britanie, potrivit Sunday Times, cu o avere de 12,5 miliarde de dolari, a părăsit Marea Britanie după ce viza sa de investitor a expirat în urmă cu 3 săptămâni, el lipsind de la finala cupei FA, pe care Chelsea a câştigat-o cu scorul de 1-0.
În plus, Abramovich nu a depus mărturie săptămâna trecută în disputa legală dintre cei doi oligarhi ruşi, Oleg Deripaska şi Vladimir Potanin.
Presa britanică oferă informații contradictorii despre locul în care s-ar afla Roman Abramovici, unele ziare scriu că ar fi în Elveția, altele că ar fi în Rusia.
Autorităţile britanice au refuzat să comenteze situația în media naționale. „Nu comentăm situaţiile individuale”, a transmis ministrul securităţii, Ben Wallace.
Roman Abramovich şi-a construit averea în anii 90 din tranzacții cu aluminiu, petrol şi gaze. A devenit proprietarul companiilor care deţin clubul Chelsea în 2003.
Comisia de Politică Externă din Camera Comunelor: Marea Britanie nu vede banii murdari ai Rusiei
Știrea referitoare la Roman Abramovici apare în contextul în care Comitetul pentru Politică Externă din Camera Comunelor urmează să dea publicității un raport în care Marea Britanie este acuzată că ”a închis ochii” în fața ”banilor murdari” din Rusia, situașie considerată un risc la adresa securității naționale.
Potrivit BBC, președintele acestui comitet critică faptul că Londra s-a obișnuit să ascundă ”bunuri ilicite” ale președintelui Vladimir Putin și ale apropiaților acestuia, iar situația a continuat și după tentativa de otrăvire a fostului spion rus Sergei Skripal și a fiicei sale.
(Descărcați AICI raportul comisiei)
”Răspunsul letargic al Marii Britanii este o bună dovadă că nu îndrăznim să îi blocăm… Piețele londoneze susțin practic eforturile Kremlinului”, a scris în Sunday Times Tom Tugendhat, parlamentar conservator, președinte al Comitetului de Politică Externă.
Tom Tugendhat mai spune că membrii cabinetului trebuie să cerceteze ”lacunele” existente în regimul de sancțiuni, care permit în continuare guvernului Rusiei și afaceriștilor apropiați de Vladimir Putin să obțină finanțări în City.
Raportul comisiei, intitulat ”Aurul Moscovei: Coruția Rusiei în Marea Britanie”, exprimă nedumerirea că Gazprom, de exemplu, a putut să tranzacționeze obligațiuni comerciale la Londra și după tentativa de asasinat împotriva membrilor familiei Skripal.
”Banii murdari produc pagube intereselor de politică externă. Marea Britanie trebuie să arate foarte clar că nu mai acceptă interferența corupției de la Kremlin cu piețele sale”, cere Tom Tugendhat, care îndeamnă guvernul May să dea dovadă de ”puternic leadership politic” și să acționeze pentru:
- Extinderea sancțiunilor la adresa persoanelor cu conexiuni la Kremlin
- Eliminarea lacunelor existente în actualul regim de sancțiuni
- Impunerea normelor de transparență totală în ceea ce privește acționariatul corporațiilor