joi

25 iulie, 2024

22 iulie, 2014

O investigaţie publică legată de moartea disidentului rus Alexander Litvinenko (foto) va fi deschisă în Marea Britanie, a anunţat marţi secretarul pentru Afaceri Interne, Theresa May, citată de BBC.

Alexander Litvinenko, fost ofiţer KGB, a murit într-un spital din Londra în 2006, după ce medicii au constatat că acesta fusese otrăvit cu poloniu radioactiv.

Potrivit BBC, investigaţia vizează posibila implicare a statului rus în moartea fostului spion KGB. Theresa May a afirmat că ancheta ar putea aduce „o doză de linişte” văduvei lui Litvinenko.


Ancheta iniţială a arătat că fostul spion rus, în vârstă de 43 de ani, a murit în urma otrăvirii cu poloniu radioactiv. Otrava i-ar fi fost administrată prin intermediul unui ceai, pe care Litvinenko l-a servit într-un hotel londonez în compania a doi cetăţeni de origine rusă, foşti angajaţi KGB.

Familia lui Litvinenko ştia că acesta lucra pentru MI6 atunci când a fost otrăvit şi că asasinatul a fost comandat de Kremlin.

Cronologia publică a cazului

1 Nov 2006 – Alexander Litvinenko serveşte ceaiul în compania foştilor lucrători KGB Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun în Londra

4 Nov 2006 -După 3 zile în care starea de sănătate i s-a degradat rapid, Alexander Litvinenko se internează în spital, unde moare 22 de zile mai târziu. Decesul este atribuit otrăvirii cu substanţe radioacţive.


Mai 2007 – Autorităţile din Marea Britanie decid că Andrei Lugovoi trebuie acuzat de moartea lui Litvinenko. Cel acuzat neagă orice implicare şi afirmă că Litvinenko a fost un spion britanic.

5 Iul 2007 – Rusia refuză extrădarea lui Andrei Lugovoi, motivând că acesta are imunitate diplomatică.

20 Sept 2012 – Audierile din ancheta judiciară indică faptul că o legătură a Rusiei cu acest deces poate fi probată.

Mai- Iunie 2013 – Ancheta judiciară asupra decesului lui Alexander Litvinenko este întârziată de solicitările legistului, care cere o anchetă publică asupra cazului.

Ian 2014 – Marina Litvinenko deschide un proces la Înalta Curte pentru a forţa declanşarea unei anchete publice asupra morţii soţului ei.

1 Feb 2014 – Înalta Curte decide că Ministerul de Interne a greşit atunci când a exclus o anchetă publică până la finalizarea anchetei judiciare.

O coincidenţă care tensionează suplimentar relaţia Moscova-Londra

Surse guvernamentale citate de BBC afirmă că anunţul privind dosarul Litvinenko s-a produs din pură coincidenţă în această perioadă în care relaţiile Moscovei cu Occidentul sunt tensionate.

Sursele citate au explicat că poliţia şi serviciile secrete britanice au afirmat cu mult timp în urmă că este vorba de o crimă aprobată la nivel guvernamental.

Ministrul de Interne britanic s-a opus mult timp cererilor privind declanşarea unei anchete publice în dosar din cauza „implicaţiilor internaţionale”, implicaţii care, potrivit BBC, nu mai sunt atât de importante în acest moment.

Sir Richard Ottaway, preşedintele comitetului parlamentar pentru afaceri europene, a declarat BBC că „timingul anunţului este puţin straniu” dar că acţiunea este „cel mai bun lucru de făcut”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: