1 mai, 2023

Comisia UE din Camera Lorzilor îndemnă la reconstruirea treptată a relațiilor UE – UK după o perioadă de „tensiune și neîncredere”. Accesul facil la viză pentru muzicieni și accesul Regatului Unit la programul de cercetare Orizont Europa se află în fruntea listei de posibile soluții politice.

„Am identificat o serie de inițiative care nu au mare impact economic, dar sunt importante din punct de vedere cultural”, a declarat Lordul Kinnoull (foto), președintele Comitetului UE din Camera Lorzilor.

Pași timizi de reapropiere de UE

Într-un raport publicat sâmbătă (29 aprilie), după șase luni de cercetare, comisia UE din Camera Lorzilor spune că a identificat 72 de recomandări pentru a îmbunătăți legăturile UE-Marea Britanie. Raportul, anunță Euractiv, apare înainte de revizuirea Acordului de comerț și cooperare post-Brexit.


Recomandările cuprind probleme care ar putea fi rezolvate în câteva săptămâni de oficialii UE și din Regatul Unit până la aspirații pe termen lung, în special în ceea ce privește cooperarea structurată în domeniul politicii externe, de apărare și de securitate.

Propunerile „nu sunt revoluționare”, dar oficialii ar trebui să se concentreze pe măsuri incrementale pentru îmbunătățirea relațiilor UE-Marea Britanie, afirmă Lordul Kinnoull.

Modificări de impact sugerate în domeniile cultural, cercetare, turism

Printre propuneri se numără apelurile de a relaxa restricțiile privind vizele pentru artiști și muzicieni (care s-au numărat printre marii perdanți de blocării dreptului la liberă circulație când Marea Britanie a părăsit piața unică), care în prezent nu pot face turnee în UE.

Modificările legislative post-Brexit au determinat, de asemenea, o prăbușire a rezervărilor pentru excursii școlare, din cauză că forțele de frontieră solicită acum pașapoarte și vize pentru copii. Recomandarea sugerează renunțarea la această practică pentru cei sub 18 ani.


O altă recomandare de soluție rapidă este de a rezolva disputa de doi ani privind accesul Regatului Unit la programul de cercetare Orizont Europa al UE.

Camera Lorzilor „îndemnă guvernul britanic și UE să ia măsurile necesare pentru a finaliza asocierea Marii Britanii la program cât mai curând posibil”.

Lord Kinnoull spune că ar fi „interesul reciproc” al părților să finalizeze rapid discuțiile cu privire la noi contribuții financiare ale Regatului Unit la Programul Horizon.

În ceea ce privește politica externă, progresul posibil este probabil mai lent, deși Marea Britanie a participat la proiectul de mobilitate militară, parte a PESCO, și la sprijinul comun militar pentru Ucraina.

”Regret profund” față de ”acea perioadă extrem de nesatisfăcătoare”

Raportul sugerează ca ministrul de externe al Regatului Unit să participe, în afară de summit-urile regulate UE-Marea Britanie, la reuniunile miniștrilor de externe ai UE de două ori pe an, în încercarea de a îmbunătăți cooperarea politică.

Parlamentarii britanici declară că „regretă profund” că „relația politică dintre Regatul Unit și UE a fost caracterizată de tensiune și neîncredere în acea perioadă extrem de nesatisfăcătoare” – o referire la mandatul premierului Boris Johnson.

Lord Kinnoull afirmă că atmosfera relațiilor UE-Marea Britanie s-a îmbunătățit considerabil de când Rishi Sunak a preluat funcția de prim-ministru, în octombrie anul trecut. Totuși, afirmă oficialul britanic, schimbări pozitive au început să apară „destul de recent, după invazia rusă a Ucrainei”.

Slăbește ritmul de abrogare a legislației UE

Raportul apare la sfârșitul unei săptămâni în care guvernul conservator a indicat că își va reduce anul acesta ritmul de abrogare a legilor UE aplicate în Regatul Unit.

Ministrul de Interne Kemi Badenoch le-a spus liderilor conservatori la începutul acestei săptămâni că, până la 31 decembrie, guvernul intenționează să elimine 800 – sau una din patru – din cele 3.200 de acte legislative europene care au fost adăugate automat Regatului Unit.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: