joi

18 iulie, 2024

7 septembrie, 2023

Marea Britanie a revenit în două dintre proiectele fanion ale UE, într-o schimbare majoră post-Brexit. Guvernul Marii Britanii a anunțat joi asocierea țării atât la Horizon Europe, schema UE de finanțare a cercetării, cât și la Copernicus, programul european de observare a Pământului, în cadrul unui „nou acorduri”.

Confirmând acest nou acord, care vine după luni de discuții UE – Marea Britanie, prim-ministrul Rishi Sunak a susținut că a încheiat „acordul potrivit pentru Regatul Unit, deblocând oportunități de cercetare de neegalat și, de asemenea, acordul potrivit pentru contribuabilii britanici”.

În propria sa declarație, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că UE și Regatul Unit „sunt parteneri și aliați strategici cheie, iar acordul de astăzi demonstrează acest lucru. Vom continua să fim în fruntea științei și cercetării globale.


Începând de joi, cercetătorii britanici vor putea aplica pentru granturi și vor putea licita pentru a participa la proiectele Horizon, a declarat guvernul Regatului Unit, iar Marea Britanie va rămâne un membru pe deplin asociat pe durata programului Horizon, care se desfășoară în prezent până în 2027.

Marea Britanie a părăsit sistemul de finanțare al științei din UE atunci când a părăsit oficial blocul comunitar, în ianuarie 2020.

Discuțiile privind reasociere la Horizon ca țară terță s-au blocat apoi pe fondul unei dispute dure privind regulile comerciale post-Brexit din Irlanda de Nord. Discuțiile s-au reluat serios în martie, după ce Londra și Bruxelles-ul au încheiat un acord-cadru privind Irlanda de Nord.

Marea Britanie a negociat condiții favorabile

Guvernul Marii Britanii a făcut presiuni pentru o reducere consistentă la taxele sale de asociere, argumentând că știința britanică a pierdut semnificativ în cei doi ani în care cercetătorii săi au fost excluși din schema de miliarde de lire sterline.


Potrivit acordului anunțat joi, Regatul Unit va începe să plătească în Horizon din ianuarie 2024. Marea Britanie vorbește, de asemenea, despre „un nou clawback automat”, despre care guvernul a spus că „înseamnă că Regatul Unit va fi compensat în cazul în care oamenii de știință din Marea Britanie primesc mult mai puțini bani decât pune în program”.

Se estimează că Regatul Unit va contribui în medie cu aproape 2,6 miliarde de euro pe an pentru participarea sa la Horizon și la Copernicus, programul spațial UE.

Partea britanică a confirmat că nu se va asocia cu programul Euratom al UE, schema de cercetare și inovare nucleară a blocului, spunând în schimb că „a decis să urmeze o strategie națională în domeniu”.

Acordul a fost primit cu căldură de către grupurile științifice britanice. Adrian Smith, președintele Societății Regale, a salutat ceea ce el a numit „știri fantastice, nu doar pentru Regatul Unit, ci și pentru oamenii de știință din întreaga UE și pentru toți oamenii din Europa”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: