marți

26 martie, 2024

22 decembrie, 2020

Președintele PSD, Marcel Ciolacu (foto), a declarat marți, înainte de consultările convocate de președintele Klaus Iohannis, că Partidul Social Democrat nu va participa la discuțiile de la Cotroceni care vizează formarea guvernului.

„PSD nu va participa la circul ieftin condus de președintele Iohannis. Am luat decizia ca astăzi PSD să nu se prezente la consultările de la Cotroceni”, a declarat Marcel Ciolacu.

Președintele PSD spune că partidele care au format o coaliție nu au legitimitate să propună premierul și a anunțat că PSD va intra „total în Opoziție”.


Întrebat dacă PSD a încercat să constituie o majoritate parlamentară pentru a intra la guvernare, Marcel Ciolacu a spus că „aritimetica” nu poate fi schimbată.

Ulterior conferinței de presă a liderului PSD, partidul a dat publicității o scrisoare trimisă șefului statului:

Stimate domnule Președinte,

În intervențiile publice pe care le-ați avut în ultimele săptămâni v-ați antepronunțat într-un mod lipsit de echivoc în privința desemnării Prim-ministrului.

Ignorând voința cetățenilor, exprimată prin vot democratic, ați anunțat public atât înainte de alegeri, cât și după alegeri, că ați luat deja decizia de a desemna în această poziție un reprezentant al partidelor care au pierdut la scrutinul din 6 decembrie 2020.

Prin urmare, discuțiile pe care urmează să le aveți astăzi cu partidele politice mimează doar principiul consultării constituționale la care ați făcut trimitere în invitația dumneavoastră.

Practic, ceea ce urmează să se întâmple astăzi la Palatul Cotroceni este o mascaradă jignitoare la adresa democrației, un act de sfidare a cetățenilor care au participat la alegerile parlamentare.

Partidul Social Democrat refuză să participe la acest simulacru. Refuzăm să validăm prin prezența noastră acest circ politic care începe să semene din ce în ce mai mult cu guvernarea CDR din perioada 1996 – 2000.

Vom face în schimb o opoziție hotărâtă în Parlamentul României și vom folosi toate mijloacele politice, legale și constituționale pentru a apăra interesele cetățenilor care ne-au acordat încrederea lor la ultimele alegeri.

După alegerile din 6 decembrie, PSD a obţinut 157 de mandate (110 deputaţi, 47 senatori), PNL – 134 de mandate (93 deputaţi, 41 senatori), USR-PLUS – 80 de mandate (55 deputaţi, 25 senatori), AUR – 47 de mandate (33 deputaţi, 14 senatori), UDMR: 30 de mandate (21 deputaţi, 9 senatori), minorităţile naţionale – 18 deputaţi.

Chiar dacă are cel mai mare grup parlamentar, PSD nu poate asuma guvernarea deoarece PNL, USR-PLUS și UDMR au discutat, imediat după alegeri, formarea unei coaliții de guvernare. PSD nu discută oficial cu AUR, formațiune extremistă nou intrată în Parlament, în special pentru că voturile acestei formațiuni nu ajută la formarea unei majorități parlamentare.


Formațiunea lui Marcel Ciolacu are însă puterea să influențeze deciziile parlamentare. În prima ședință a Camerei, luni, formațiunile din arcul guvernamental au încercat, dar nu au reușit, să blocheze accesul PSD la președinția comisiilor parlamentare importante.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: