MApN a recepționat primul lot de transportare Piranha V - CursDeGuvernare.ro
marți

19 octombrie, 2021

MApN a recepționat primul lot de transportare Piranha V

6 octombrie, 2020

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, au participat marți la recepţia primului lot de transportoare blindate pentru trupe 8×8, PIRANHA V.

Militarii Brigăzii Multinaţionale Sud-Est vor fi primii care vor primi transportoare blindate PIRANHA V.

”Primele 36 de transportoare blindate PIRANHA V vor pleca în zilele următoare spre beneficiarii finali, Scorpionii Roşii de la Craiova, după ce au trecut cu bine de etapa recepţiei calitative. Sunt încrezător că acestea vor trece şi de testarea operaţională, şi se vor integra foarte bine în unităţile Forţelor Terestre, care au mare nevoie de un vehicul care să le asigure mobilitate, putere de foc mărită, dar şi protecţie sporită atunci când îşi îndeplinesc misiunile”, a declarat Nicolae-Ionel Ciucă, citat într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării Naţionale.


Ministrul a subliniat că finalizarea recepţiei calitative a primului lot de transportoare pentru trupe PIRANHA V este un moment important pentru acest program esenţial de înzestrare, demarat de Armata României în 2017.

Şeful Statului Major al Apărării a afirmat că programul de înzestrare cu Transportoare Blindate pentru Trupe 8X8 constituie un pas esenţial în demersul creşterii cantitative şi, mai ales, calitative a capabilităţilor Forţelor Terestre.

”Platformele PIRANHA V, în toate configuraţiile, alături de capabilităţile existente şi în proces de achiziţionare şi modernizare, consolidează postura defensivă a Armatei României, contribuind la întărirea capacităţilor noastre de apărare. Creşterea pe întreg spectrul capacităţilor operative ale sistemului naţional de apărare reprezintă o necesitate, în actualul context de securitate regional şi global”, a susţinut generalul-locotenent Daniel Petrescu.

Potrivit MApN, programul de înzestrare ”Transportor blindat pentru trupe 8×8” are drept scop dotarea marilor unităţi şi unităţi de manevră, sprijin de luptă şi sprijin logistic cu vehicule tactice, care să asigure mobilitatea forţelor în zona de operaţii şi sprijinul de luptă al acţiunilor militare.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Astfel, în baza prevederilor HG nr. 852/2017, Ministerul Apărării Naţionale a semnat cu compania GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH) un acord-cadru pentru furnizarea a 227 transportoare blindate pentru trupe şi derivate pe platforma PIRANHA V şi a suportului logistic iniţial, iar valoarea totală a acordului-cadru este de aproximativ 868 milioane euro.

În baza acordului cadru a fost semnat un contract subsecvent (CS) aferent primelor 94 de produse.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr