Editurii Didactică și Pedagogică va fi obligată să retipărească pe banii săi, cele 148.00 de exemplare din manualul de Geografie pentru clasa a VI-a, anunță Ministerul Educației. Ulterior, Editura își va putea recupera banii de la persoanele vinovate de apariția greșelilor din manual.
Reamintim că acest manual conține numeroase greșeli, iar ministerul consideră că acestea sunt prea numeroase pentru a fi rezolvate printr-o Erată tipărită care să însoțească fiecare carte.
Comunicatul Ministerului Educației:
Ministerul Educației Naționale a decis să solicite Editurii Didactice și Pedagogice (EDP) retipărirea în totalitate a manualului de Geografie pentru clasa a VI-a. În acest caz, toate costurile vor fi suportate de EDP, care își rezervă dreptul de a îi acționa în instanță pe cei vinovați pentru daunele aduse.
Precizăm că decizia de retipărire a manualelor de Geografie pentru clasa a VI-a vine după o analiză amănunțită, în urma căreia s-a constatat că multiplele erori nu pot fi corectate printr-o simplă erată. Noile manuale vor fi trimise în școli în cel mai scurt timp posibil. Varianta digitală corectată a manualului de Geografie de clasa a VI-a va fi postată pe platforma manuale.edu.ro în cursul acestei săptămâni, astfel încât să poată fi folosită de elevi și profesori din prima zi de școală.
Decizia vine după ce HotNews.ro a publicat mai multe materiale despre greșelile din manualul unic de Geografie tipărit de Editura Didactică și Pedagogică, cea care a primit monopolul editării manualelor din România.
Printre greșelile identificate se numără de exemplu o gartă unde Turnu Măgurele (județul Teleorman) figurează în locul orașului Drobeta Turnu Severin (județul Mehedinți).
Unul dintre autorii manualului, Dorin Fiscutean, coordonator al lotului olimpic național de Geografie, a declarat pentru HotNews.ro că responsabilă pentru greșelile apărute este Editura Didactică și Pedagogică.
Potrivit acestuia, manualul a fost înscris în competiție în luna martie, iar în aprilie au fost sunați de la minister pentru semnarea contractului. Editura Pedagogică a grăbit foarte mult procesul de realizare a manualului, angajații de acolo au modificat în repetate rânduri hărțile și nu le-au dat autorilor spre analiză ultima variantă, astfel încât nu există nici bun de tipar din partea echipei care a elaborat conținutul.
Reamintim că Editura Pedagogică este cea pentru care ministrul Liviu Pop s-a străduit să modifice în grabă legislația pentru a-i acorda monopolul tipăririi manualelor.