Manfred Weber, președintele grupului PPE din Parlamentul European (dreapta), și Guy Verhofstadt, președinte al grupului ALDE din Parlamentul European, semnează împreună un articol de opinie, publicat sâmbătă de Politico, cu un mesaj tranșant: Europa trebuie să se schimbe dacă nu vrea să dispară.
În cele ce urmează, pledoaria celor doi lideri politici europeni:
”Când s-a semnat Tratatul de la Roma, cu 60 de ani în urmă, 6 țări care se războiau de zeci de ani au făcut un pas crucial spre debutul unei nemaiîntâlnite perioade de pace în Europa. Dar azi, acel entuziasm a fost înlocuit de deziluzie și dezordine.
Acum, pentru prima dată în istoria comună, existența UE este amenințată. În fața unor crize existențiale, ea nu poate supraviețui fără schimbare.
Ca ancoră a democrației pentru întregul continent, UE a oferit o mare valoare cetățenilor săi.
Uniunea monetară a atenuat efectele turbulențelor economice globale generate de criza financiară din 2008, iar piața unică a dat șansa companiilor europene să prospere și să se completeze reciproc, asigurând în paralel și o protecție a consumatorilor.
Datele personale și drepturile intelectuale sunt protejate. Călătoriile cu avionul sunt accesibile. Tarifele pentru convorbirile în roaming aproape au dispărut. Oamenii sunt liberi să călătorească, să trăiască, să învețe și să muncească în alt stat european. Dim punct de vedere economic, membrii se simt mai bine în interiorul UE decât în afara Uniunii.
Dar toate aceste beneficii nu mai sunt suficiente. În chestiuni majore, precum migrația, securitate și apărare, Europa a demonstrat că este incapabilă să reacționeze.
Faptul că state membre temătoare sau reticente pot împiedica altele să progreseze ucide, încet, încet, proiectul european. Trebuie să grăbim integrarea Europeană pentru a fi capabili să arătăm reultate în beneficiul cetățenilor de pe întregul continent. Dacă nu vom putea face asta, atunci vom distruge tot ceea ce am construit în ultimii 60 de ani.
Discuțiile legate de cât de ”multă” sau cât de ”puțină” Europă să avem sunt irelevante. UE trebuie să fie mare în chestiuni de ansamblu și mică atunci când vine vorba de detalii. Uniunea trebuie să îmbunătățească cooperarea între Bruxelles și statele membre și trebuie să își implice mai mult proprii cetățeni în procesul decizional.
* * *
Părinții fondatori ai Uniunii Europene au construit o uniune a păcii și libertății. Generațiile care au urmat au adâncit uniunea economică și monetară. Generației actuale îi revine misiunea să revitalizeze spiritul de cooperare prin acțiuni menite să asigure securitatea, stabilitatea și prosperitatea.
Securitatea continentului nu mai este amenințată de războaie clasice purtate de state. Azi, marile provocări vin din conflicte regionale, război hibrid, conflicte asimetrice și terorism internațional.
Din aceste motive, UE trebuie să se transforme într-o uniune de securitate, cu o uniune europeană de apărare în care să existe un schimb eficient de informații și un control eficient al frontierelor pentru eficiență în combaterea terorismului.
Trebuie să facem mai mult și pentru a ne asigura stabilitatea și prosperitatea economică. Avem nevoie de o economie socială de piață echitabilă ca să creăm locuri de muncă, prosperitate și echitate socială. Pentru a ajunge în acest punct avem nevoie de reforme structurale, de investiții țintite, de fiscalitate corectă și de acorduri economice corecte. Trebuie să ne recăpătăm poziția de lideri în inovație și să desăvârșim piața unică. Pentru ca Europa să devină mai eficientă și mai puțin dependentă de bunăvoința statelor membre, trebuie să găsim o cale ca bugetul UE să își genereze propriile resurse.
Finanțele solide, eliminarea șomajului și prosperitatea nu vin în contradicție. Proasta gestionare a acestor lucruri în trecut, nu pactul de stabilitate de azi generează șomajul tinerilor din multe zone din Europa. Prosperitatea viitoare va depinde de stabilitatea financiară, de competitivitate și de adoptarea reformelor structurale.
Desăvârșirea Uniunii economice și monetare pentru a întări guvernanța economică, în special în interiorul Zonei Euro, trebuie să meargă în paralel cu un pact de investiții ambițios, care să se concentreze pe inivație, astfel încât să fim capabili să eliminăm șomajul în toată Europa.
Cetățenii europeni care nu își pot găsi un loc de muncă asociază de multe ori situația cu teoria că Europa coboară standardele sociale. Trebuie să combatem acest lucru, să punem pe primul plan al politicilor noastre economice solidaritatea, demnitatea și justiția socială.
Trebuie să asigurăm globalizarea pieței muncii. Numai pe baza unor relații comerciale libere și echitabile vom putea să menținem la nivel global standardele sociale, de mediu și tehnologice. Însă, dacă credem în comerțul liber nu înseamnă că suntem naivi. Europa trebuie pregătită să se apare atunci când este nevoie.
Colaborând în ultimii 70 de ani, cetățenii Europei au reușit să construiască cel mai amplu proiect al păcii din lume. Acum, acest proiect se află la răspântie. Aceasta este provocarea comună și responsabilitatea individuală care trebuie asumată. Trebuie să redăm europenilor încrederea și mândria în apartenența la acestă singulară Uniune și la un viitor comun
Nu mai putem pierde timpul. Vremea să reinventăm Europa a sosit.”