vineri

19 aprilie, 2024

8 decembrie, 2015

ciolosDacian Cioloş a primit marți, după ce s-a prezentat la comisiile de afaceri europene din Parlament, aviz favorabil pentru mandatul de reprezentare a României la summitul de iarnă al Consiliului European.

Conform acestui mandat, România îşi va exprima rezerva faţă de un mecanism permanent de relocare a migranţilor, unul dintre subiectele întrunirii ce va avea loc pe 17 și 18 decembrie la Bruxelles.

Premierul va reprezenta țara la această reuniune, la inițiativa președintelui Iohannis, cel care reprezintă în mod obișnuit România la aceste întâlniri ale șefilor de stat și de guverne din Uniunea Europeană.


A fost iniţiativa domnului preşedinte. Am primit o scrisoare prin care îmi spunea că mă delegă să particip la acest Consiliu European şi la una din întâlnirile săptămânale pe care le am cu dânsul am şi discutat despre acest lucru”, a explicat Dacian Coloș, citat de Mediafax.

Poziția României în problema relocărilor

„România îşi menţine rezerva faţă de un mecanism permanent de relocare” care nu ar rezolva problema de fond, ci doar cauzele, a declarat premierul, la comisii.

„Prinicipala temă va fi cea legată de migraţie, un subiect cu sensibilitate politică şi care preocupă statele membre în momentul de faţă, aş spune că este chiar un test pentru Uniunea Europeană să-şi arate nu doar solidaritatea, dar şi capacitatea de a lua decizii pe subiecte mai sensibile. Până acum măsurile au fost concentrate pe efectele migraţiei şi mai puţin pe cauze şi elementul central al mandatului pe care vi-l propunem este acela ca România să continue să insiste pe nevoia de a trata cauzele migraţiei, de a le înţelege bine şi de a găsi măsuri pentru a ţine sub control cauzele migraţiei ilegale şi necontrolate”, a mai declarat Dacian Cioloş.

Consiliul European va discuta la ultima reuniune din acest an și psoibilitatea permanentizării mecanismului de relocare a imigranților, propunere făcută de cancelarul Angela Merkel și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, încă de la începutul lunii septembrie.


Comisia a pregătit o astfel de propunere și ea se va discuta pe 17 – 18 decembrie, în condițiile în care Uniunea nu a reușit să facă distribuirea prin cote obligatorii a 160.000 de imigranți, așa cum s-a votat la Consiliul JAI din 22 septembrie.

În septembrie, România s-a numărat printre cele patru state care au votat împotriva cotelor obligatorii – Ungaria, Cehia, Slovacia.

Ungaria și Slovacia au inițiat demersurile pentru contestarea acestora la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

5 teme grele la summitul Consiliului European :

  • Problema migrației
  • Lupta împotriva terorismului (cu schimbul de informații între statele memebre și controlul la granițele externe)
  • Uniunea monetară și economică
  • Piața Unică
  • Referendumul din Marea Britanie (liderii europeni vor evalua stadiul negocierilor cu Marea Britanie asupra reformelor solicitate de premierul David Cameron pentru rămânerea ţării sale în UE)

La Consiliul din 23 septembrie, președintele Klaus Iohannis a votat împotriva cotelor obligatorii,

Înainte de la pleca atunci la Bruxelles, el declara: „România a comunicat la începutul lunii iulie că poate primi 1.785 de refugiaţi, 1.705 care sunt deja în perimetrul UE şi 80 de refugiaţi care vor fi relocaţi, aduşi din tabere tranzitorii din afara UE.

Atâţia refugiaţi vor veni maxim în România, pentru că atâtea locuri de cazare sunt disponibile. Mai mult, nu!”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: