vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 iulie, 2021

agentia nationala de integritate aniAgenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate şi conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală în cazul mai multor persoane cu funcţii de conducere din spitale, Ministerul Sănătăţii şi din direcţii județene de sănătate publică.

Inspectorii de integritate au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi cu privire la săvârşirea de către Mariana Ioan, fost şef compartiment în cadrul DSP Galaţi, a infracţiunii de conflict de interese (text în vigoare până la data de 28.07.2017) şi de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane (text în vigoare începând cu data de 28.07.2017).

ANI susţine că, în perioada exercitării funcţiei de şef al Compartimentului de supraveghere şi control boli transmisibile, Mariana Ioan a semnat opt procese verbale de constatare şi un raport de evaluare, întocmite ca urmare a controalelor efectuate la unităţi sanitare cu care ea are relaţii contractuale, respectiv Spitalul Orăşenesc Tg. Bujor, Spitalul General CF Galaţi, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Sf. Ioan” Galaţi şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Sf. Apostol Andrei” Galaţi, conform unui comunicat ANI.


Ca urmare a încheierii contractelor de prestări servicii dintre Mariana Ioan şi unităţile sanitare menţionate, aceasta a obţinut, în intervalul 2014 – 2020, foloase patrimoniale constând în încasarea sumei totale de aproximativ 646.100 lei.

De asemenea, ANI informează că Simona Eliza Sanda Smochină, fost manager al Spitalului Municipal Olteniţa, judeţul Călăraşi, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26 martie 2018 – 23 octombrie 2020, întrucât a exercitat simultan şi funcţia de medic-titular al „Cabinetului Medical Individual Dr. Smochină Simona”, încălcând astfel prevederile art. 178, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 95/2006.

Felicia Vasile, director medical în cadrul Spitalului Municipal Râmnicu Sărat, judeţul Buzău, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 noiembrie 2016 – 17 februarie 2020, deoarece a exercitat simultan cu funcţia de director medical şi calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator în cadrul unei societăţi comerciale.

Rodica Ioana Bălaşa, medic primar – Şef Secţie Clinică Neurologie I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, s-a aflat în conflict de interese în perioada 22 noiembrie 2016 – 13 aprilie 2021, deoarece soţul acesteia a deţinut funcţia de Şef secţie în cadrul aceluiaşi spital, încălcând prevederile art.178, alin. (2), lit. b) coroborate cu prevederile art. 185, alin. (15) din Legea nr. 95/2006, susţine Agenţia Naţională de Integritate.


În stare de incompatibilitate s-a aflat, în perioada 1 septembrie 2017 – 9 martie 2020, şi Valentin Nicolae Varlas, fost Şef secţie, actual şef de lucrări în cadrul Spitalului Clinic „Filantropia” Bucureşti, întrucât a deţinut şi exercitat simultan atât funcţia de şef secţie în cadrul Spitalului Clinic „Filantropia” Bucureşti, cât şi funcţia de administrator al unei societăţi comerciale.

Carmen Simona Hărţea, funcţionar public în cadrul Ministerului Sănătăţii şi fost manager interimar al Spitalului Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri Bucureşti, respectiv al Institutului Naţional de Endocrinologie „C.I. Parhon” Bucureşti, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât simultan cu deţinerea funcţiei în cadrul Ministerului Sănătăţii, a exercitat şi funcţia de manager interimar în cadrul Institutului „C.I. Parhon” (în perioada 12 aprilie – 13 august 2018) şi în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri (în perioada 1 octombrie 2019 – 15 ianuarie 2020), încălcând astfel prevederile art. 94, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003.

Adina Ileana Pera Ştefănie, fost inspector la Compartimentul de asistenţă medicală spitalicească, Direcţia generală de asistenţă medicală şi de sănătate publică în cadrul Ministerului Sănătăţii, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 iulie 2017 – 08 aprilie 2019, când a exercitat, simultan cu deţinerea funcţiei la Ministerul Sănătăţii, şi funcţia de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva.

ANI a constatat că şi directorul adjunct în cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova, Alexandru Chirobocea, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 27 august – 28 septembrie 2020, întrucât a participat în calitate de candidat la campania electorală pentru alegerile locale 2020, fără să-şi suspende raportul de serviciu pe durata campaniei electorale şi până în ziua ulterioară alegerilor, încălcând astfel prevederile art. 97, alin. (2), lit. a) şi ale art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003.

Șef din RAPPS anchetat pentru că și-a micșorat chiria

În afara angajaților din sistemul sanitar, ANI a mai declarat incompatibili sau în stare de conflict de interese mai mulți polițiști și funcționari din unități administrativ-teritoriale sau alte instituții.

În cauzl lui Ion Boblea, director la R.A.-A.P.P.S. – S.A.I.F.I., ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2 cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În calitate de director la R.A.-A.P.P.S. – S.A.I.F.I. a participat la luarea unor decizii cu privire la modificarea unor clauze contractuale de închiriere și de locațiune și prestări servicii către instituție. Propunerile sale au avut ca rezultat crearea unor foloase patrimoniale pentru sine raportat la locuința închiriată de la R.A.-A.P.P.S., fiind astfel încheiat un act adițional având ca obiect diminuarea chiriei.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: