joi

28 martie, 2024

26 februarie, 2021

Ordonanța care stabilește că managerii spitalelor publice nu mai pot face achiziții de peste 50.000 de lei fără avizul Consiliului de Administrație a fost publicată în Monitorul Oficial.

Guvernul României a aprobat în ședința de guvern din data de 24 februarie 2021, la propunerea Ministerului Sănătății, Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) 12 / 25 februarie 2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care aduce modificări cu privire la rolul și responsabilitatea consiliilor de administraţie ale spitalelor publice în vederea transparentizării licitațiilor din spitale.

OUG 12/2021 a fost publicată în Monitorul Oficial de joi, 25 februarie 2021.


Ordonanța stabilește noi atribuții pentru consiliile de administrație ale spitalelor publice, printre care:

  • avizarea achizițiilor directe care depășesc valoarea de 50.000 de lei
  • dreptul de a propune realizarea unui audit extern asupra tuturor activităților desfășurate în spital.

„Rapoartele DNA despre corupția din sănătate arată că mita pretinsă de managerii de spitale pentru contractele încheiate cu unitatea spitalicească pe care o conduc poate reprezenta un procent fix din valoarea acestor contracte, cuprins între 5 și 20%. Prin ordonanța de urgență pe care am propus-o și pe care Guvernul a adoptat-o în ultima ședință, aducem transparență în încheierea contractelor pentru a pune capăt unor astfel de practici ilegale care au căpușat bugetul Sănătății în ultimii 30 de ani”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu, citat într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

DNA a instrumentat anul trecut 105 dosare legate de pandemie, cinci dintre acestea au fost deja trimise cu rechizitoriu în instanță, iar alte 24 sunt finalizate și vor fi trimise curând.

În cele 76 de dosare aflate încă în lucru, prejudiciile estimate sunt de ordinul sutelor de milioane de euro, conform datelor prezentate de Direcția Anticorupție joi, odată cu bilanțul activității instituției.


”Este inadmibisil să se găsească persoane care să vrea să se îmbogăţească când alţii mor”, a declarat Crin Bologa, șeful DNA, care a adăugat că procurorii acordă o atenţie desebită cauzelor în care sunt investigate posibile infracţiuni de corupţie înregistrate în perioada pandemiei.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: