joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 martie, 2020

Mâncare gratuită, consultaţii psihologice, cursuri de limbi străine sau de yoga online pe gratis – mii de polonezi s-au lansat în iniţiative de întrajutorare – sub inițiativa ”Mâna invizibilă” – în timp ce Polonia a fost plasată practic în carantină în încercarea de a stăvili propagarea coronavirusului, informează AFP, citată de Agerpres.

La început, erau mici foi lipite în casa scărilor de oameni care îşi propuneau ajutorul vecinilor în vârstă ce nu puteau sau nu voiau să iasă din casă. Apoi, mişcarea de solidaritate a cucerit internetul.

„Am creat acest grup pentru că eu însumi am simţit îngrijorare şi frică atunci când am văzut străzile pustii”, a explicat Filip Zulewski, 44 de ani, care a lansat pe Facebook iniţiativa „Mâna invizibilă”.  În câteva zile, grupul a depăşit 80.000 de persoane, apoi şi mai multe, afirmă Zulewski, care predă la Universitatea din Varşovia.


„Oamenii se oferă să facă cumpărături pentru persoanele care nu pot să iasă din casă, propun locuinţe celor care trebuie să fie plasaţi în carantină, împrumută maşini celor care trebuie să se deplaseze. Alţii se oferă să ţină cursuri particulare copiilor care stau acasă, cursuri de limbi străine sau de yoga, sau să le scoată câinele la plimbare. De asemenea, oamenii sunt gata pur şi simplu să discute cu alţi oameni, să petreacă timp cu cei care au nevoie de asta, cărora le este frică să rămână singur”, exemplifică Filip Zulewski.

Începând de săptămâna trecută, Little Chef (Micul bucătar), atelier de cursuri de gătit pentru copii din Varşovia, prepară în fiecare zi 50 de litri de supă, distribuită gratuit de ONG-uri persoanelor singure, în vârstă, bolnave, fără resurse. Atelierul livrează, de asemenea, în fiecare zi 25 de mese gratuite medicilor de la serviciul de urgenţă al unui spital din Varşovia.

„În această perioadă de epidemie, medicii şi tot personalul medical lucrează adesea ore în şir, în mod foarte intensiv şi adesea nu au timp să se gândească la mâncare. Am lansat o chetă colectivă de fonduri pentru a finanţa aceste mese şi în câteva zile oamenii au dat mai mult de 30.000 de zloţi (6.700 euro), ceea ce ne permite să funcţionăm peste trei săptămâni”, explică Iga Pietrusinska de la Little Chef.

Mai multe restaurante, închise publicului, s-au raliat acţiunilor de caritate, distribuind datorită voluntarilor mâncare gratuită pe întreg teritoriul Poloniei.


Polonia, care are 38 milioane de locuitori, înregistrase până marţi 177 de cazuri de contaminare, între care patru decese. Ţara a interzis accesul străinilor pe teritoriul său, suspendând transporturile internaţionale şi închizând universităţile şi şcolile pentru a limita pandemia.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: