Malta a devenit vineri prima ţară din Uniunea Europeană care a anunţat închiderea frontierele pentru persoanele nevaccinate împotriva Covid-19. Comisia Europeană a reacționat, luni, solicitând guvernului de la Valletta să revină asupra deciziei și să permită intrarea pe teritoriul său pentru toți posesorii unui pașaport verde, inclusiv pentru cei neimunizați, dar care dețin test Covid negativ.
Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat luni, într-un interviu acordat la postului de radio France Inter că pașaportul verde a fost adoptat de UE tocmai pornind de la ideea că acest document, prin care se pot certifica nu doar vaccinarea, ci și imunizarea prin boală și testarea anti-Covid, este suficient pentru a ține sub control pandemia cu noul coronavirus în momentul de față.
„Au existat două decizii: certificatul pe care l-am instituit şi care se impune tuturor statelor membre, ca dovadă a situaţiei fiecărei persoane în raport cu maladia (COVID-19). Şi apoi există o recomandare adoptată de Cei 27, care pleacă de la ideea că paşaportul este suficient lui însuşi, dacă situaţia sanitară nu se deteriorează”, a explicat Didier Reynders, citat de AFP, agenție preluată de Agerpres.
„Vom discuta, prin urmare, cu Malta pentru a accepta testele PCR”, a adăugat comisarul european. „În funcţie de rata de infectare cu varianta Delta (…), este normal să reluăm măsurile, cu test şi carantină, dar nu cu interdicţie de călătorie”, a adăugat oficialul UE.
Mica insulă mediteraneană cu 500.000 de locuitori se laudă cu cea mai mare rată de vaccinare din UE, 79% din populaţia adultă primind deja două doze.
Dacă la 27 iunie nu a mai înregistrat niciun caz nou, vineri au fost raportate 96, dintre care 90% la persoane nevaccinate.
Decizia Maltei de a nu mai accepta testele PCR a fost considerată de către secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune „contrară regulilor europene”‘ .
„Nu am reuşit întotdeauna bine să ne coordonăm în Europa în timpul acestei crize, dar, de această dată, avem un paşaport sanitar (…) care este acelaşi peste tot în Europa”, a afirmat duminică Clément Beaune. „Ceea ce a făcut Malta este să nu mai recunoască decât vaccinul. Aceasta trebuie să ne alerteze asupra faptului că, dacă situaţia se degradează, tentaţiile de închidere, uneori chiar contrare regulilor, se înmulţesc”, a mai spus Beaune.
„Avem un cadru european care este armonizat, care este protector şi este cel care trebuie aplicat”, a explicat secretarul de stat, menţionând totuşi că nu este vorba „de a sancţiona Malta”. „Ceea ce mă interesează este să protejăm vacanţele francezilor şi europenilor”, a subliniat el.