14 decembrie, 2016

bani-sechestru-confiscari-anabiCCR a decis miercuri că majorările consistente adăugate de parlamentari pe Ordonanța salarizării bugetarilor sunt constituționale.

Impactul acestei legi care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017 se apropie de suma pe care o va aduce la buget amânarea cu un an cerută de Liviu Dragnea pentru reducerea TVA cu un punct procentual și pentru eliminarea taxei pe stâlp.

Cu 4,85 de miliarde de lei a crescut impactul Ordonanței 20 după ieșirea ei din Parlament. În forma elaborată la Palatul Victoria, costul pentru 2017 era de 2,6 miliarde lei.

Impactul OUG după amendamente crește cu 4,85 miliarde lei


Creșterile salariale acordate anul acesta ajung, dacă luăm în calcul ce a dat Executivul și ce a adăugat Parlamentul, la un impact de  miliarde de lei, doar prin OUG 20 cu modificările deputaților:

  • 2,6 miliarde de lei acordate prin OUG 20
  • 4,85 de miliarde de lei prin amendamentele acceptate pe ordonanță în comisiile Camerei Deputaților (în seara de luni și marți dimineața)
  • Totalul este de 7,45 miliarde de lei, care se va reflecta în cheltuielile cu bugetarii de anul viitor
  • Aceasta, în condițiile în care cheltuielile de personal programate pentru 2016 erau estimate în buget la 57,25 miliarde lei, adică 22,7% din total cheltuieli și în creştere cu 10,4% faţă de 2015. Ponderea acestora în PIB era prognozată la 7,7%. 

Intervențiile Parlamentui pe OUG 20

  • Creșteri salariale pentru personalul TESA, funcționarii publici din sistem, medicii din direcțiile județene de sănătate, din creșe și grădinițe
  • Angajații din aparatul propriu al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) primesc de la 1 decembrie 2016 o majorare cu 25% a salariilor de bază
  • tot de la 1 decembrie 2016, personalul din cadrul caselor de asigurări de sănătate judeţene, a municipiului Bucureşti şi din cadrul Casei Asigurarilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti  se stabileşte la nivelul de 85% din salariile stabilite la nivel central pentru personalul CNAS. Cele două măsuri de mai sus, au protestat cei de la Ministerul de Finanțe, vor crește deficitul și așa uriaș al Casei. Bugetul pe 2016 al CNAS este de 26,357 miliarde de lei, din care doar 21,411 de miliarde vin din contribuțiile la Fondul Unic de Sănătate, restul fiind subvenții de la bugetul consolidat.
  • Sporurile sunt calculate, toate, la valoarea salariilor din momentul în care se acordă, nu prin raportare la salariile de bază din 2009, ca până acum (impactul pe această singură măsură este de 1,125 de miliarde de lei, potrivit ministrului Muncii, Dragoș Pîslaru)
  • Gărzile medicilor vor fi decontate tot prin raportare la salariile din momentul în care sunt efectuate
  • Asistenților sociali le crește salariul cu o medie de 10%
  • Personalul din medicină școlară va fi salarizat ca și personalul din unitățile sanitare clinice
  • Se reduce diferența de salarizare dintre medicii din clinic și cei din unitățile neclinice, la circa 300 – 400 de lei, prin creșterea veniturilor celor din neclinic

Învățământ – creșteri medii de 15%

De la 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învățământ, existente în plată la data de 31 decembrie 2016, se majorează în medie cu 15%. Este vorba de majorări care se aplică tuturor, nu numai personalului didactic.

De majorare beneficiază și personalul din inspectoratele şcolare, fiind inclus personalul administrativ.

Avalanșă de sporuri în învățământ:

  • spor de 10-25% din salariul de bază, proporţional cu timpul efectiv lucrat şi calculat în funcţie de numărul elevilor sau al studenţilor practicanţi, pentru personalul didactic desemnat să conducă şi să realizeze practică pedagogică pentru pregătirea educatoarelor şi a învăţătorilor, institutorilor şi profesorilor
  • spor de 7%, 10% și 15% din salariul de bază pentru personalul didactic care asigură predarea simultană la 2, 3, respectiv 4 clase de elevi, stabilit după cum urmează: pentru două clase de elevi – 7%; pentru 3 clase de elevi – 10%; pentru 4 clase de elevi – 15%
  • indemnizaţie de până la 20% din salariul de bază pentru personalul didactic calificat şi personalul didactic de conducere care îşi desfăşoară activitatea în localităţi izolate
  • spor de 15% din salariul de bază, pentru personalul didactic care desfășoară activitate de predare – învățare – evaluare în sistemul penitenciar
  • spor de până la 15% din salariul de bază, în raport cu condiţiile în care se desfăşoară activitatea, condiţii periculoase sau vătămătoare, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Cum îl avertiza ministrul Muncii pe Liviu Dragnea, în momentul adoptării legii: Nu păcăliți oamenii!

În noiembrie, când deputații au votat legea de adoptare a OUG 20, președintele PSD și, totodată, posibilul viitor premier, Liviu Dragnea, a avut un schimb de replici dure cu ministrul tehnocrat al Muncii, Dragoș Pîslaru.


Avertismentul lui Dragoș Pîslaru:

”Apelez la înţelegerea şi reponsabilitatea dumneavoastră de a nu păcăli oamenii din ţară și de a păstra demnitatea funcţiei şi de a înţelege că singurul mod în care putem implementa o politică de salarizare este într-un mod în care stăm, facem calcule, nu ne grăbim, vedem cât ne permitem, nu ne grăbim şi implementăm ceva carea are sens pentru 5 ani ca toată lumea să aibă de câştigat”.

Replica lui Liviu Dragnea:

Liderul PSD a susținut că lipsa fondurilor este ”o mare minciună”, iar deficitul nu ar fi în pericol. ”Parlamentul nu poate fi oprit să adopte legi. Nicăieri în lume un parlament nu poate fi oprit să legifereze”, a spus Liviu Dragnea.

PSD cere prelungirea taxei pe stâlp

La două zile după câștigarea alegerilor, președintele PSD a înțeles că xistă constrângeri bugetare și a făcut primul pas în afara promisiunilor electorale: i-a cerut premierului Dacian Cioloș să amâne cu un an aplicarea prevederilor din Codul fiscal referitoare la scăderea TVA cu un punct procentual și la eliminarea taxei pe stâlp, de la 1 ianuarie 2017.

(Citiți și: Creștere cu 5,6 miliarde de lei a cheltuielilor cu personalul, după măsurile luate anul acesta de autorități)

Premierul nu a acceptat, însă:

“Acest guvern nu se va atinge de Codul Fiscal.

Cum este firesc, orice decizie de această amploare poate să fie luată, dacă se va considera necesar, doar de către viitorul guvern, legitimat de o majoritate în Parlament și de rezultatele alegerilor de duminică”, a scris premierul, marți seara, pe contul său de Facebook.

Suma pe care ar câștiga-o bugetul din prorogarea cu un an a celor două măsuri este de 6,5 miliarde de lei, adică necesarul pentru a susține OUG 20 în forma în care a ieșit din Parlament.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: