marți

20 februarie, 2024

2 noiembrie, 2020

Surpriză de proporții în alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Candidata opoziției, Maia Sandu, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

După ce inițial a fost dată pe locul al doilea la votul din țară, scorul s-a modificat simțitor după ce Comisia Electorală Centrală a început să proceseze și rezultatele votului din diaspora.

După procesarea a 99,53 la sută dintre procesele-verbale (din 2.133 de secții de vot dintr-un total de 2.143), Maia Sandu conduce cu 35,93 la sută din voturi, pe locul al doilea fiind Igor Dodon cu 32,76 la sută din sufragii, în timp ce Renato Usatîi are 16,95 la sută.


Dacă la votul din țară Igor Dodon și Maia Sandu erau la diferență de circa trei procente în favoarea primului, după ce au început să vină și rezultatele de la secțiile de vot din diaspora – unde s-a stat la cozi și au votat în jur de 140.000 de persoane, candidata PAS a trecut în frunt.

În voturile diasporei, Igor Dodon nici măcar nu este pe locul al doilea, ci s-a clasat abia al treilea. Pe locul al doilea este Renato Usatîi, actualul primar din Bălți, un candidat controversat, populist, dar care și-a făcut campanie cu un discurs anti-Dodon.

După centralizarea rezultatelor proceselor-verbale din 107 din cele 139 de secții de vot din diaspora, Maia Sandu avea 68,01 la sută din voturile diasporei, fiind urmată de Renato Usatîi, cu 18,42 la sută din voturi, în timp ce Igor Dodon nu avea decât 4,48 la sută din sufragii.

Alegătorii din capitala Republicii Moldova au votat majoritar tot cu Maia Sandu. Candidata opoziției proeuropene a câștigat categoric la Chișinău în fața lui Igor Dodon, având 45,20 la sută din voturi, în timp ce Igor Dodon a luat 34,17 la sută din sufragii. Pe locul al treilea s-a clasat Renato Usatîi cu 9,55 la sută din voturile alegătorilor din Capitală.


În turul al doilea de scrutin, care va avea loc la 15 noiembrie, se vor înfrunta, așadar, Maia Sandu și Igor Dodon.

Ar putea exista o mobilizare mai mare la vot în turul al doilea de scrutin, în condițiile în care la alegerile din 1 noiembrie au participat aproape 43 la sută dintre alegătorii înscriși (față de 50 la sută la alegerile din 2016, când în turul al doilea s-au înfruntat tot Igor Dodon și Maia Sandu).

Scrutinul de duminică, desfășurat în plină pandemie și în condiții meteo nefavorabile, i-a descurajat pe mulți alegători să iasă din case. Turul al doilea i-ar putea mobiliza mai mult pe tineri, care au venit la vot în proporție mică, ar putea mobiliza și mai mult diaspora și, în plus, observatorii sunt de părere că o parte din electoratul lui Renato Usatîi nu va vota cu Igor Dodon.

Ceilalți candidați proeuropeni care au participat la turul 1 și care s-au clasat pe ultimele patru locuri (Andrei Năstase, Octavian Țîcu, Tudor Deliu și Dorin Chirtoacă) adună împreună în jur de 8 procente care, în mod normal, s-ar duce către Maia Sandu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: