sâmbătă

29 ianuarie, 2022

”Mai puțină birocrație și mai multă democrație”, altfel, UE riscă un nou divorț – avertisment Michel Barnier

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 mai, 2021

Un divorț între UE și unul dintre membrii săi „se poate întâmpla în altă parte dacă nu suntem atenți”, a declarat marți fostul negociator șef al Brexit, Michel Barnier (foto). El a spus, citat de Politico, că una dintre lecțiile pe care le-a învățat în perioada în care a negociat termenii ieșirii Regatului Unit din Uniune este nevoia de „mai puțină birocrație și mai multă democrație” la Bruxelles.

„Tocmai m-am ocupat, vreme de patru ani și jumătate, de un eveniment care părea puțin probabil să se producă și cred că alte evenimente improbabile – aici, de exemplu, la noi, alegerea doamnei Le Pen – pot avea loc la fel de bine”, a spus Michel Barnier pentru France Inter.


Michel Barnier se află în campanie de promovare a noii sale cărți „Marea iluzie: un jurnal secret al Brexitului”.

”La Bruxelles și la Paris, în egală măsură, este urgent să demonstrăm valoarea adăugată a proiectului european. Poate – și este o sugestie pe care o fac pentru viitoarea președinție franceză a Consiliului de anul viitor – va fi nevoie să evaluăm fiecare competență și politică europeană pentru a vedea care dintre acestea au încă o valoare adăugată și care nu mai au asta. Caz în care respectivele competențe ar trebui redate statelor”, a afirmat Barnier

„Ce ar putea fi un lucru pozitiv”, de luat aminte din procesul Brexit, „este semnalul de avertizare pe care îl reprezintă”, a spus Barnier. „Dar, sincer, Brexit este o situație în care fiecare a pierdut. Este un divorț și nimeni nu poate spune că divorțul este pozitiv. Este o slăbire … și pentru noi, care rămânem fără această țară, și pentru Regatul Unit, care se află singur, în apele învolburate, având în față Statele Unite, China și Rusia „.

Solicitat să comenteze campania rapidă și eficientă de vaccinare britanică în comparație cu efortul european mai lent, Michel Barnier a admis că în UE există „probleme administrative, birocrație… și o neîncredere aproape ideologică în parteneriatele public-privat”.


„Noi nu știm să ne asumăm riscuri. Britanicii și-au asumat riscuri atunci cînd au decis finanțarea sectorului medical privat. Americanii și-au asumat riscuri. Noi nu știm cum să facem acest lucru ”, a mai afirmat fostul negociator șef Brexit.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Michel Barnier este văzut de presa din Franța drept posibil competitor în viitoarele alegeri prezidențiale, cu reale șanse de succes.

Fostul negociator pentru Brexit al Uniunii Europene, Michel Barnier, a anunţat în februarie că înfiinţează facțiunea politică ”Patriot şi european”, ceea ce pare să valideze zvonurile că analizează o posibilă candidatură în alegerile prezidenţiale franceze de anul viitor.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr