joi

28 martie, 2024

20 august, 2019

În doar doi ani, procentul românilor emigrați care iau în considerare întoarcerea în țară a scăzut cu zece puncte procentuale, de la 57% la 47%, reiese dintr-un studiu comandat de RePatriot și realizat de Open-I Research.

53% din românii emigrați declară că nu vor să se mai întoarcă în România, principalele motive fiind corupția, viața politică actuală și mentalitatea.

“Dacă aceste probleme s-ar ameliora, împreună cu îmbunătățirea sistemului sanitar, a sistemului educațional și reducerea birocrației, aceștia ar lua în considerare repatrierea“, a declarat Adina Nica, managing director Open-I Research.


RePatriot este un proiect al Romanian Business Leaders (RBL) care își propune să readucă în țară diaspora românească.

”Pentru România, diaspora este o comoara și ea trebuie tratată ca atare. Principalul lucru pe care românii și mai ales conducătorii săi trebuie să-l arate diasporei este respectul. Acest respect poate fi dovedit în diferite momente, care sunt importante pentru diaspora: momentul votului, momentul în care revine diaspora temporar acasă (vacanța), momentul în care diaspora revine pentru totdeauna, momentul recunoașterii diplomelor din străinătate sau momentul recăpătării cetățeniei române, dacă au renunțat la ea și o doresc înapoi”, a declarat Dragoș Anastasiu, fondatorul Eurolines și unul dintre oamenii de afaceri implicați în proiectul RePatriot.

El a punctat totodată impactul pe care l-ar putea avea repatrierea românilor asupra economiei locale. Mulți dintre ei ar fi tentați să investească în afaceri, însă nici oamenii în vârstă nu trebuie uitați, aceștia aducând cu ei importante resurse de capital.

Cu toate acestea, ultimii doi ani au înrăutățit așteptările diasporei cu privire la evoluțiile din România. Doar 46% dintre românii emigrați vor să investească în România, față de 56% în 2017, considerând că cele mai atractive domenii sunt turismul (34%) și agricultura (39%).


37% dintre romanii din diaspora estimează că în următorii ani lucrurile se vor îmbunătăți în România (față de 43% în 2017), iar 29% cred că lucrurile se vor înrăutăți (26% în 2017).

Reprezentanții RePatriot au arătat că de multe ori percepțiile românilor plecați diferă de realitatea din țară. Spre exemplu, România se confruntă cu un deficit acut de forță de muncă, însă o mare parte a diasporei consideră că dacă s-ar întoarce nu ar avea parte de aceleași oportunități în carieră.

”Sunt o grămadă de oportunități în România. Mulți români nu știu că pot obține mai mulți bani aici decât în străinătate”, a precizat Marius Bostan, inițiatorul proiectului RePatriot, dând exemplu un programator care a câștigă acum la Cluj-Napoca mai bine decât la locul de muncă pe îl avusese anterior în Canada.

Întrebați în ce măsură acești oameni pot fi motivați să se întoarcă în țară, în condițiile în care principalele lor probleme sunt legate de lipsa politicilor publice și de corupția de la nivel local, Dragoș Anastasiu a precizat că ”mesajul nostru este următorul: împreună vom reuși să schimbăm mai repede aceste lucruri”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: