Mai multe instanțe din țară, inclusiv Curtea de Apel București (CAB), și-au suspendat luni activitatea, cu excepția urgențelor, nemulțumite de intenția de eliminare a pensiilor speciale și de plafonare a sporului pentru condiții vătămătoare de muncă.
Potrivit reprezentanților CAB, au fost suspendate toate activitățile cu publicul, respectiv cele din registraturi și arhive. De asemenea, au fost suspendate procesele în sălile de judecată, cu excepția dosarelor penale urgente. Decizia de suspendare a activității a fost luată vineri, în cadrul unei Adunări generale a judecătorilor de la Curtea de Apel București. Decizii similare au fost luate de Tribunalul Prahova și Galați.
”Anunțatele intenții ale Guvernului României de a diminua sporul pentru desfășurarea activității în condiții grele și vătămătoare, prin modificarea OUG nr. 114/2018, precum și de a elimina pensiile de serviciu ale magistraților reprezintă o încălcare gravă a independenței puterii judecătorești, calificată ca atare și de către Curtea Constituțională a României în jurisprudența sa constantă. Statutul constituțional al magistraților, care cuprinde o multitudine de incompatibilități și interdicții, precum și responsabilitățile și riscurile pe care le implică exercitarea acestei profesii impun acordarea unor drepturi bănești adecvate ca o compensație a privațiunilor și ca o garanție a independenței puterii judecătorești”, a transmis CAB, printr-un comunicat de presă.
În septembrie 2018, când peste 300 sute de magistrați au manifestat în fața Palatului de Justiție din București pentru a-și exprima nemulțumirea față de ofensiva împotriva Justiției pornită de guvernarea PSD-ALDE, conducerea Curții de Apel București s-a delimitat de protest subliniind că nu și-a dat acordul pentru desfășurarea acestuia pe treptele instituției.