miercuri

7 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 iulie, 2021

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) și-a accelerat creșterea în mai 2021, ajungând la 10,39%, de la 4,84% în martie și doar 0,12% în ianuarie.

Datele INS arată o majorare lunară de aproape trei puncte procentuale pe canalul pieței externe pentru a doua lună consecutiv și egalizarea „inflației industriale” cu piața internă .


Influența majorărilor se va transmite treptat în următoarele luni către indicele prețurilor de consum pentru populație.

La extern, evoluția va ajuta la majorarea încasărilor din exporturi dar va afecta plățile pe partea de importuri, cu observația că se formează astfel o presiune în sensul devalorizării leului.

De remarcat, prețurile au urcat doar într-o singură lună cu aproape patru procente pe segmentul bunurilor intermediare. Bunuri care sunt încorporate apoi în produsele manufacturate și achitate de consumatori. Aici se regăsește și cauza principală a depășirii pragului de zece procente pe ansamblul industriei.


Costul energiei și-a mai moderat avansul lunar (+1,13%) dar, în bună parte și ca urmare a efectului de bază dat de diminuarea din urmă cu un an ce a fost menită să susțină economia la vremuri de pandemie. Astfel, a marcat o creștere anuală extrem de ridicată, respectiv +25,77%, care a pus presiune pe reducerea consumurilor specifice și ecologizarea proceselor de fabricație.

Sectorul industrial a dat deja tonul pentru majorarea facturilor în întreaga economie, pe fondul unui volum de activitate. Totuși, reamintim că, potrivit chiar prognozei oficiale, revenirea în expresie fizică a producției industriale ar urma să se producă de-abia în 2022, dată fiind scăderea preCovid, consemnată în 2019.

Suprapunerea creșterii costurilor de fabricație cu atenuarea treptată a facilităților oferite ca urmare a pandemiei, va genera spre finalul anului în curs o situație în care firmele se vor confrunta cu mari probleme. Fiind vorba despre supraviețuire și nu de creștere de profitabilitate, încasările bugetare necesare pentru reducerea deficitului vor fi afectate.

Evoluțiile de pe piața externă vor rămâne un factor cu efect semnificativ la intern, prin lanțurile de producție. În prima parte a pandemiei s-a păstrat, până spre finele anului trecut, o scădere a prețurilor industriale. Acum, stimularea pe calea costurilor mai mici cu energia a dispărut, cu efecte ce vor fi mai clare după ridicarea restricțiilor.

Transmiterea influențelor, decalată în timp cu câteva luni, a contribuit la expandarea indicelui prețurilor de consum în apropierea reperului de 4%. De reținut, dacă diminuarea deflatorului PIB a ajutat limitarea contracției economice din 2020, evoluția actuală arată că prognoza de creștere în termeni reali va fi semnificativ influențată.

Creșterea anuală a prețurilor s-a concentrat pe bunurile de folosinţă îndelungată și bunurile de uz curent, ceea ce se va vedea în tendințe inflaționiste la consumul populației. Astfel, se consemnează deja valori de 6,14% la bunurile de folosință îndelungată și 4,88% la bunurile de uz curent, deși (deocamdată) nu se văd pe măsură în coșul de consum.

Pe ramuri industriale, se pot observa creșteri masive de prețuri ale produselor de cocserie și obținute din prelucrarea țițeiului (+96,32%, după evoluția prețurilor mondiale la materia primă) și în industria metalurgică (+33,17%). Le urmează, la mare distanță dar cu ritmuri foarte ridicate, industria farmaceutică (+16,49%) și industria chimică (+13,44%).

Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat s-a scumpit deja cu 14,68% și vine să completeze acest tablou destul de îngrijorător.  La polul opus s-au situat industria petrolieră (-2,13% la extracție și -7,82% la servicii anexe) și fabricarea de mașini și utilaje (+1,41%).

Avansul susținut al activității economice și progresele făcute pentru stoparea pandemiei, corelate cu un context internațional de creștere rapidă a costurilor cu energia au creeat premise pentru o creștere a inflației semnificativ peste valorile anticipate la debutul lui 2021. Rămâne ca eforturile de eficientizare a activității în industrie să țină sub control majorarea prețurilor facturate.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: