Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit vineri să dezbată pe 8 aprilie sesizările trimise de preşedintele Klaus Iohannis şi PNL cu privire la soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională în legătură cu votul dat de Senat în cazul solicitării de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova.
Inițial, magistrații CCR anunțaseră că vor delibera în această speță pe data de 22 aprilie, revenind ulterior asupra termenului, potrivit Agerpres.
Președintele Klaus Iohannis a transmis, joi, Curții Constituționale cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, pe de-o parte, și Parlament, pe de altă parte, ca urmare a votului în cazul solicitării DNA de arestare a senatorului Dan Șova.
Atitudinea Parlamentului în cazuri precum cel al senatorului Dan-Coman Șova a condus la un blocaj instituțional prin imposibilitatea desfășurării procedurilor judiciare și a înfăptuirii actului de justiție, se arată în scrisoarea domnului Președinte Klaus Iohannis.
Președintele face referire la faptul că, deși există decizii ale Curții Constituționale și deși art. 76 alin 2 din Constituția României prevede clar că hotărârile și legile se adoptă cu majoritatea membrilor prezenți, senatorii au decis miercuri că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru aprobarea solicitării de arestare a lui Dan Șova, invocând art 24 din statutul deputaților și al senatorilor care stipulează o majoritate calificată (jumătate plus unu din numărul total al membrilor).
Potrivit solicitării publicate pe site-ul președinției, conflictul dintre puterea judecătorească și puterea legislativă are la bază ”omisiunea” Camerei Deputaților și Senatului de a pune în acord legea statutului deputaților și senatorilor, dar și regulamentul cu prevederile Constituției și deciziile Curții Constituționale în ceea ce privește majoritatea necesară pentru adoptarea hotărârilor, blocând astfel cererile justiției.
Președintele s-a adresat CCR, după ce, în cursul zilei de joi, Consiliul Superior al Magistraturii și-a exprimat îngrijorarea faţă de recentele situaţii apărute în Parlamentul României prin care a fost blocat sau îngreunat actul de justiţie.
Ulterior, DNA a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze conflictul juridic de natură constituțională, pe aceeași speță, invocând atât faptul că nu s-a ținut cont de deciziile Curții în privința majorității simple, cât și faptul că Senatul nu a dat o hotărâre nici de respingere, nici de aprobare a solicitării de arestare a senatorului Dan Șova.
Și reprezentanții PNL au atacat la CCR atât prevederile din statutul deputaților și al senatorilor, cât și regulamentul Senatului. Ei cer Curții să se constate că a existat majoritatea simplă prevăzută de Constituție pentru aprobarea solicitării DNA în cazul Șova.
Articolele din Regulament, Statut și Constituție:
- Art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaților și al senatorilor, potrivit cărora Camera hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii membrilor săi (contestat la CCR)
Art. 173 din Regulamentul Senatului, potrivit cărora Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul majorităţii membrilor săi (contestat la CCR) - Art. 195 alin. (8) din Regulamentul Camerei Deputaților, potrivit cărora Camera hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii membrilor prezenți (în acord cu Constituția)
- Art. 76, alin (2) Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră.